mszp.hu | Belföld | dohánytermelők
2015. március 10. 15:35

Hol a dohány?!

Dr. Legény Zsolt országgyűlési képviselő hétfőn azonnali kérdést intézet a földművelésügyi miniszterhez, melynek címe: „Hol a dohány?” volt. Ugyanis a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei dohánytermelőknek már el kellett volna ültetniük a dohánypalántákat, azonban az eddigi EU-s támogatási rendszer még nem tisztázott, ezért bizonytalanságban vannak e termelők. Éppen ezért tettem fel a kérdést, hogy a dohánytermelők végre kapjanak világos választ, feketén – fehéren! – mondta el a sajtótájékoztató bevezetőjén Dr. Legény Zsolt. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország dohánytermelésének 80%-át adja és közel 30 ezer embernek ad ez folyamatos munkát az itt élőknek. Éppen ezért ezeket a munkavállalókat sem lehet bizonytalanságban hagyni, mivel a mindennapi megélhetésükről van szó.

Éves szinten 7 milliárd forintos támogatást kaptak a termelők, amit a kormány 5 milliárdra tervez csökkenteni, amely szintén bizonytalanságot szülhet a termelői körökben. Ezért arra szólítjuk fel a kormányt, hogy ne játsszon a termelőkkel, ne játsszon a megyénket ilyen súlyos fokon érintő kérdéssel, ahol az országban az egyik legnagyobb a munkanélküliség és a legalacsonyabb a nettó átlagkereset.

A Mezőgazdasági Bizottság tagjaként hozzátette: „reméljük nem a trafik mutyi negyedik állomásához érkeztünk, ahol újraosztják a dohánytermelés piacát is. Amikor majd újra Fidesz közeli barátok kapnak lehetőséget!” Éppen ezért felszólítjuk a kormányt, hogy hozza meg a támogató a döntését mihamarabb, mert ez a termelők és az itt élők érdeke egyaránt!

Más területen is nagy a bizonytalanság és még több embert érhet kár Magyarországon, ha Rogán Antal és társai tovább játszanak a tűzzel. Éppen ezért Dr. Veres János komolyan vette a meghívást és elment a gazdasági bizottsági meghallgatására. A sajtótájékoztatón második felében a volt pénzügyminiszter elmondta, hogy a 100 ezernél is több betétes pénzének eltűnését a Fidesz és Matolcsy György által vezetett MNB elégtelen felügyeleti tevékenysége tette lehetővé. Ugyanis a jelenleg feltételezett mintegy 100 milliárdos hiány kétharmada azon bankoknál keletkezett, melyek tevékenységét 2013-ban az MNB-be olvasztott felügyelet engedélyezte, és amelynek működéséért Matolcsy György a felelős.

A sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy hazudott a Fidesz, mert a 2007. évi törvényt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről a Fidesz frakció egyöntetűen megszavazta. Továbbá a kétharmados Fidesz-többségű parlament 2010 decemberében változatlanul hagyta ezt a szabályozást, sőt 2013-ban megalkotta a 2013. évi CXXXIX törvényt a Magyar Nemzeti Bankról, melyben az MNB-be integrálta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, ebben a törvényben szintén változatlanul, a legalább ötévenként megfogalmazás szerepel a brókercégek átfogó vizsgálatánál.

E tényekből következik, hogy az elmúlt 5 év elégtelen ellenőrzési gyakorlata nem a törvény, hanem a Fidesz által irányított PSZÁF és MNB hibája. Újra a Fidesz által előre megrendezett politikai színjáték zajlik. Hazug módon a Fideszre jellemző politikai bűnbakkereséssel próbálják a felelősségüket - az elmúlt 5 évben történtekről - elterelni.