Hol a Dunaferrnek ígért ajánlat?

Varga Mihály azt ígérte: a kormány egy héten belül ajánlatot tesz a Dunaferr vezetésének a vasmű dolgozóinak megmentése érdekében. Ez volt három hete. Ajánlat, pláne megoldás azóta sincs, lett viszont Czomba Sándorból úgynevezett kapcsolattartó.

A Dunai Vasmű dolgozóinak helyzetét sehogy sem sikerül rendeznie a kormánynak, s miközben a pótcselekmény zajlik, a valóban szomorú történet a végkifejletéhez közelít. A hírek ma már nem is 1500, hanem legalább 2200 elbocsátottról szólnak, a kormány pedig béna kacsaként szemléli a folyamatot.

Ez a történet nem csak Újvárosról szól: az egész vaskohászat sorsát meghatározhatja. A vasmű példája ugyanakkor jól mutatja az ellenzékben összevissza ígérgető, kormányon pedig összevissza hazudozó Fidesz foglalkoztatáspolitikáját is. Hiába mutatják a statisztikák a foglalkoztatás bővülését, a koncepciótlan kormányzati politika következményeként ma kevesebb munkahely van Magyarországon, mint a kormányváltás idején.

A Dunaferr felett sem tegnap kezdtek gyűlni a felhők. Közel két éve látni, hogy baj lesz, az Orbán-kormány mégsem tett semmit azon kívül, hogy a kiszámíthatatlan és hiteltelen gazdaságpolitikájával minden lehetséges befektetőt elüldözött az acélipar környékéről is.

Megoldást a vasmű dolgozóinak bizonytalan helyzetére is az a gazdasági program jelentene, amely a kiszámíthatóságra építve beruházásbarát környezetet teremt, amely a munkahelyteremtő vállalkozásokat piachoz, az álláskeresőket pedig tisztességes megélhetést biztosító munkához juttatja. Ebben a ciklusban erre már nincs idő. A program megvalósítása már nem a Fidesz-kormányra vár.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke