mszp.hu | Belföld
2018. március 27. 19:06

Hol a lé, Lajos?

Hol a lé, Lajos?
Debrecenben, a Régi Városháza előtt tartott sajtótájékoztatót a devizahitelesek és a Quaestor-károsultak tüntetése előtt Gulyásné dr. Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségi tagja és dr. Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Gulyásné dr. Gurmai Zita, a Hajdú-Bihar 1-es választókerület MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltjeként elmondta: „Kósa Lajosnak mennie kell.” A közgazdász végzettségű politikus elmondta: Kósának azért is távozni kell, amit a devizahitelesekkel tett. „Sokan emlékeznek a 2010 június eleji „Fekete Csütörtök”-re. Kósa Lajos akkor államcsőddel riogatott - ez egy nap alatt 10 forintot gyengített az euró-árfolyamunkon. Ezen csak azok 85 milliót buktak, akik épp másnap fizették a törlesztő-részletet. A kár pedig hatalmasra nőtt. Hiszen hol van már a fideszes „Fekete Csütörtök” előtti 273 forintos euró-árfolyam? Kósa Lajos akkor sem tudná megtéríteni a devizahitelesek kárát, ha minden egyes rokona odaadná a 800 milliót, amit Kósa a nevükre írt.” A képviselő-jelölt felidézte, Kósa Lajos 2014 októberében azt mondta, hogy „lehetetlen helyzetbe” hozná adevizahiteleseket, ha kormány piaci árfolyamot venne alapul. Két héttel később pedig pontosan ezt tette a kormány.

Dr. Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogyan hagyta cserben a kormány és Matolcsy György jegybankelnök a devizahitel-károsultakat és a Quaestor-károsultakat. „A Fidesz-kormány még mindig nem oldották meg a Quaestor ügyet. Pedig Rogán Antal azt ígérte 90 napon belül mindenki megkapja a jogos követelését. Ez a 90 nap 3 éve telt el. Azóta a Quaestor vagyonát széthordták, a károsultakat pedig kisemmizték. Azóta a magyar állam és Fidesz-közeli "nagyvállalkozók" tették rá a kezüket a Quaestor vagyonára. Legyen ez intő példa, így jár mindenki, akit a Fidesz „megment”. Követeljük, hogy a Quaestor vagyonból, hogy kártalanítsák a károsultakat.

Az MNB nem végezte el a feladatát, nem védte meg az emberek pénzügyi szolgáltatónál elhelyezett pénzét. A deviza károsultak ügyét is az MNB szerepe köti össze a Quaestor üggyel, hiszen a forintosításból származó nyereség ott csapódott le. Ezzel cserbenhagyták azokat a deviza károsultakat, ahol most 900.000 ingatlant érint a végrehajtás, éves szinten tízezres nagyságrendben indulnak meg a végrehajtások.”

Dr. Szakács László elmondta, Karácsony Gergely kormánya a károsultakat sem fogja magára hagyni: „Új banki elszámoltatás kell és a végrehajtások azonnali felfüggesztése”.

A képviselő azt is elmondta: „A Quaestor károsultak azzal kerestek meg, hogy hallották, hogy milyen mesés vagyon felett akart bábáskodni Kósa Lajos, és persze ők sem hitték egy percig se Kósa történetét. Úgy gondolják, hogy akár ebbe a Quaestor vagyon hatszor belefér, talán benne is van.”

A frakcióvezető-helyettes azzal zárta beszédét: „A károsultak ügyének megoldásához is kormányváltásra van szükség, ezért itt is szavazzanak az esélyes jelöltre, Gulyásné dr. Gurmai Zitára.”

Kapcsolódó párttagok