2012. március 23. 12:38

Hol a pénz a Fidesz igazságtalan ígéretére?

Ellenzékben még az egészségügy megmentését ígérő Fidesz az elmúlt másfél-két év brutális intézkedéssorozatával halálra ítéltette a gyógyellátást. A napokban bejelentett béremelés pedig egyelőre csupán egy időhúzásra alkalmas és igazságtalan ígéret.

Érthető és jogos azoknak a háziorvosoknak a haragja, akik a becsapottság miatt érzett dühükben immár a sztrájkba lépéstől sem riadnának vissza. Jogos, hiszen korábbi háziorvosként, illetve jelenleg is gyakorló orvosként magam sem emlékszem rá, hogy amikor 2010 tavaszán a Fidesz az egészségügy megmentésével és az ágazati dolgozók fizetésének jelentős emelésével kampányolt, az ígéretcsokor mellé odatette volna, hogy mindez a háziorvosokra, a védőnőkre, az otthonápolókra, az asszisztensekre, vagyis az alapellátó dolgozókra nem vonatkozik!

A Fidesz-kormány által minap bejelentett béremelés – mivel a költségvetési fedezetére továbbra sem sikerült ”rátalálni” –, továbbra is csak egy időhúzásra sem alkalmas ígéret. Ráadásul az eredeti fogadalmakhoz képest erősen legyengített, diszkriminatív és igazságtalan ígéret, így nem kérdés, hogy össze sem hasonlítható a szocialista kormány által 2002-ben végrehajtott ötven százalékos általános béremeléssel.

Kérdés viszont, hogy:

- van-e elképzelése a kormánynak az alapellátásban dolgozók bérrendezésére?
- ha van, mikor áll elő vele?
- ha nem, van-e elképzelése arról, mekkora feszültséget okozott az ágazatban, újabb tömeges elvándorlási hullámot gerjesztve ezzel akkor, amikor már ma is mintegy 170 háziorvosi praxis vár betöltésre szerte az országban?

Nekem, az elsődleges beteg- és sportorvosi ellátás résztvevőjeként sajnos van. Ennek tükrében mondhatom: a kormánynak mielőbb törvényi garanciát kell adnia a béremelésre, az Országgyűlésnek pedig vitanap keretében kell állást foglalnia egészségügy gondjainak megoldásáról, az egészségügyi szakdolgozók egységes bértarifa-rendszerének kidolgozásáról.

Garai István Levente,
háziorvos, belgyógyász, sportorvos szakorvos,
országgyűlési képviselő