Hol van a fogyasztóvédelmi hatóság és a PSZÁF?

A napokban több bank is bejelenttette, jelentősen növeli a számlavezetéshez, pénzátutalásokhoz, és kártyahasználathoz kapcsolódó díjait. Elfogadható indoklást a brutális áremelésre nem adtak, közben a szolgáltatások minősége nem nő, hanem marad ugyanazon a színvonalon. Ez így nem más, mint a fogyasztók átverése.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének azonnali vizsgálatot kell kezdeményeznie az ügyben, mert ezzel az egyoldalú lépéssel a számlatulajdonosok érdeke erősen sérül.

Világos, hogy az Orbán-kormány adóemelései - melyek a bankszektort is érintették - vezettek a fogyasztók ilyen mértékű kiszolgáltatottságához. Látható az is, hogy a kormány a bankokkal összekacsintva hozta meg a banki különadóról szóló döntését: pontosan tudták, hogy végül az emberek fizetik meg az újabb sarc árát.

Félő, hogy a devizahitelekről szóló háttértárgyalások eredményeként a banki díjak emelésével akarják "megmenteni" a súlyos helyzetbe került devizahiteleseket. Azaz megint nem a bankok, nem is a kormány, hanem a magyar lakosság egésze fizetné meg a devizahitelesek tartozásának egy részét.

Ez is a fogyasztók átverése.

Azonnal választ várunk a kormánytól és a Bankszövetségtől: kinek az érdekében emelték meg a bankok a díjaikat? Mivel indokolják a sohasem látott áremelést?

Simon Gábor
országgyűlési képviselő,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke