Belföld | születésszám KSH gyermekszületés
2013. október 24. 09:36

Hol vannak a gyermekek?

Tovább csökkent a születések száma. Az év első 8 hónapjában 3,5 százalékkal született kevesebb gyerek, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ha ez így folytatódik, akkor megdőlhet a 2011-es év negatív rekordja. Akkor csupán 88 ezer gyermek született.  

A születésszám változásának okai összetettek. Ám világos felelőssége van benne a hatalom ténykedésének. Ahol csak szavakban van családbarát politika, ahol az oktatás átalakítása káoszt eredményez, ahol a szociális hálót szétverik, az emberek nyugdíjmegtakarítását ellopják, ahonnan a fiatalok külföldre kényszerülnek (így sokuknak ott születik meg a gyermeke), és ahol a közeljövőben sincs remény egy jobb életre, ott egyre kevesebben fognak gyermeket vállalni.

Ez mind az impotens családpolitikát folytató Orbán-kormány bűne. Ahol a születésszám (és a népességszám is) folyamatosan csökken, ott egyértelmű felelőssége van az aktuális kormánynak. Úgy tűnik, az Orbán-rezsim 3 éve alatt kétszer is meg fogja dönteni a legkevesebb születésszám rekordját és változás nélkül ez a tendencia folytatódni fog.

Az MSZP a változás mellett van.

A nők és gyermekek jóléte számára az MSZP világos programot alkotott: felszámoljuk a gyermekéhezést, minden gyermek számára biztosítjuk a minőségi oktatást, garantáljuk a lehető legjobb egészségügyi ellátást.

Olyan gazdaság és családpolitikát vezetünk be, mely minden családnak biztos hátteret ad a gyermekvállaláshoz.

Bangóné Borbély Ildikó,
elnökségi tag