Belföld | közlemény eger kórház
2014. január 06. 10:59

Hol vannak az egri kórházi pénzek, hol van a beruházás?

„Az egri Markhot Ferenc Kórház tulajdonosa, a Heves megyei önkormányzat és az intézmény működtetője mintegy 4,5 milliárd forint uniós támogatást nyert el - közölte Horváth László, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.” – áll a STOP.hu 2010.október 20-i cikkében, ahol így nyilatkozott az azóta már megyei kormánymegbízottként funkcionáló Horváth László, majd a cikk végén közleményéből idéznek: „A szerződés aláírásától számított két éven belül kell megvalósítani a fejlesztéseket, s felújítani a kórházat - áll a közleményben.”

Úgy látszik, a fideszes megyei vezetés nem egyeztet a kormánnyal, hiszen dr. Sós Tamás szocialista országgyűlési képviselő sokadszorra feltett kérdésére – miszerint hol tart, és/vagy mikor lesz látható kezdete a Markhot Ferenc Kórház beruházásának – az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere azt a választ adta, hogy leghamarabb e hónapban várható a közbeszerzés megjelenése. A közbeszerzési eljárás nyertesével való szerződéskötés csak ez év második negyedévében valósulhat meg, a kivitelezést pedig 15-17 hónapra tervezik.

Vagyis a legoptimistább becslések szerint, leghamarabb 2016-ban lesz látható bármilyen eredménye a 2010 áprilisában megítélt 4,41 – összességében 5 – milliárd forintos fejlesztésnek az egri kórházban.

A miniszteri válaszból kiderül továbbá, hogy a kórház a sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatására már kapott 935 millió forintot. Hol van ez a pénz? Mire költötték?

Az egri kórház másik égető problémája a borzalmasan nagy adósság.

Ma már az egykori kórházvédő, dr. Pócs Alfréd is joggal aggódik a kórház adósságállománya miatt, hiszen jól tudja, 800 millió forint ez az összeg jelenleg, de 2012-ben volt 1,4 milliárd is. Egyik összeg sem hasonlítható össze egyetlen korábbi – szocialista kormányok alatti - adósságállomány mértékével sem. Ráadásul idén nyáron ennek a tehernek a csökkentésére is kapott 247 milliót a Markhot Ferenc Kórház, ám ennek ellenére (az alábbi miniszteri táblázat szerint) inkább nőtt az adósság, mintsem csökkent volna a kórházi konszolidációnak köszönhetően.Az egri kórház működése és fejlesztése tehát továbbra sem biztosított maradéktalanul, nem is beszélve az ellátás minőségéről.

Az MSZP felszólítja a Fidesz Heves megyei vezetését, hogy akár nagyszabású választási kampányuk keretében, akár kötelességtudatból, de tegyenek eleget a Heves megyei lakosság érdekeinek és indítsák be az egri kórház beruházását, és a megfelelő intézkedések elvégzésével csökkentsék az adósságállományt, növeljék az ellátás színvonalát, legalább olyanra, mint amilyen 2010-ben, hatalomra jutásuk idején volt.