2012. február 16. 09:40

Holding – Seszták Oszkár politikai cinkos

Meglepődött a közgyűlés elnöke is, hogy őrizetbe vették a Kiss Zoltánt a holding vezérigazgatóját. Pedig politikai felelősség és tulajdonosi felelősség is terheli. Az ellenzék többször figyelmeztette az elnököt és a kormánypárti frakciót, amit nem vettek komolyan. – hangzott el Halmi József, az MSZP megyei frakcióvezetőjének és Nagy László, városi frakcióvezető tegnapi sajtótájékoztatóján.

Nem szeretnénk foglalkozni Dr. Kiss Zoltán vezérigazgató letartóztatásával, mondta Halmi József képviselő. Két dolog miatt is, egy, az ártatlanság joga mindenkit megillet, kettő, az igazságszolgáltatás feladata, hogy kivizsgálja a dolgokat és megtegye a megfelelő intézkedéseket ebbe.

Többször elmondtuk azonban, hogy szeretnénk tiszta vizet önteni a Holding poharába, de egyre zavarosabb ez a víz. Nem mentesíti a volt tulajdonos megyei önkormányzat képviselőit, a megye kormánypárti frakcióját, a megyei önkormányzat elnökét az, hogy a tulajdonosi szerkezet 2012. január elsejével megváltozott.
Mivel a letartóztatás alapja- hivatkozásul a nyíregyházi törvényszék elnökhelyettesének a levelére, - egy 2009. novemberi szerződés és egy 2011. áprilisi szerződés.

2010. év végétől már volt holding téma , a fideszes vezetés mindent visszautalt a Gyurcsány-kormányra és az MSZP-re. Figyelmeztettük a tulajdonos képviselőjét dr. Helmeczy László, független képviselővel egyetemben, hogy a holdingnál valami nincs rendben.  Erre a válasz flegma, semmitmondó válaszok voltak, és hogy mi mindenben csak a rosszat látjuk.  Ha akkor a politikai vezetés ezeket a figyelmeztetéseket komolyan veszi, akkor sok minden meg lehetett volna előzni.

A holding az ő találmányuk. A közgyűlésben én nem szavaztam meg a holdingmegalakulását sem, mert azt gondolom, hogy az ellenőrzés így kikerült a közgyűlés vezetése alól, itt a tulajdonost egy ember képviselte, Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke.
Ezt azért hozták létre, hogy ne lássák a megye lakosai, hogy mi történik. Egy sikertörténetként kommunikálták mindaddig, míg meg nem jelent a holdingnál a rendőrség. Azt látjuk, hogy a külsős pénzekkel felesleges pénzek vannak kifizetve, ezek a szerződések nincsenek megfelelően ellenőrizve.

2011 áprilisában robbant ki a holding-botrány, amikor a 2010. évi beszámolót kellett volna aláírni, és felállt a könyvvizsgáló és azt mondta, hogy ő ezt nem írja alá. Végül Seszták Oszkár, mint tulajdonos képviselője aláírta. Seszták Oszkár politikai cinkos!

2011 júniusában már Helmeczy úr felolvasta azt a 13 kérdését, amikre válaszaikban csak "megaláztak" bennünket. Nem vettek minket komolyan. A Kiss Zoltán mindent cáfolt, mindenre választ adott. Seszták Oszkár összehívott egy külön frakcióülést, amin jómagam Dr. Boros Lászlóval vettem részt, ahol azt érzékeltük, hogy érzi azt, hogy nem tiszta a holding.  – mondta Halmi József.
Azokat az intézkedéseket hozta a közgyűlés elnöke, hogy magához rendelte a kinevezéseket, osztályvezetői és gazdasági vezetői szintektől. Az egészségügyi bizottságot kijelölte arra, hogy vizsgálja meg 1998-tól 2011 szeptemberéig, hogy mi történt a kórházaknál és a holdingnál. Ezt a beszámolót úgy hozták be a novemberi közgyűlésbe, hogy lejárt határidejű határozatok napirendjébe. Amikor felszólaltam, hogy nem érne-e meg egy napirendet a holding.  Seszták Oszkár válaszra sem méltatott. Nem volt fontos nekik.

Ez a vizsgálat politikai megrendelésre történt, politikai színezete van.

A megyei közgyűlés elnöke, mint tulajdonos nem megfelelően kezelte a felmerülő problémákat holding-ügybe. Későn és nem megfelelő lépéseket tett. Kíváncsiak lennénk, hogy Kiss Zoltán, mint a holding vezérigazgatója hány ügyben számolt be az elnöknek. Az elnök minket egyszer sem tájékoztatott június után a holdinggal kapcsolatosan. Az ügy politikai következménye, hogy a tulajdonos képviselője ráhúzott jogokkal, nem megfelelően élt, ezért felelős azért, hogy ma az újságok címlapján van a holding és a holdinggal az igazságszolgáltatás foglalkozik.

Legkevesebb az, hogy felszólítjuk, hogy mondjon le, és álljon minden vizsgálat rendelkezésére!

A vagyonátadással kapcsolatban már egyszer felszólítottam ugyanerre, mivel a megyét kiürítették, vagyontalannál tették, nem a megye érdekeit képviselte, akkor sem.

Az egészségügy meghatározza mindennapi életünket, és ő ezt a területet sem megfelelően felügyelte. Ő pártot szolgál, és nem érdekli, hogy mi történik a megyében.

A politikai felelősség a Fidesz frakcióé is, hiszen 2011 áprilisában Seszták Oszkár kért egy megerősítést, hogy eljárhasson egy személyben a holding éves zárása ügyében és ezt a Fidesz megtette. Óriási felelőssége van Simonné Dr. Rizsák Ildikó, egészségügyi  bizottsági elnöknek is, aki mindig a holding mellett állt ki a közgyűléseken és ő írta alá a sajtónak is átadott egészségügyi bizottsági beszámolót. Vissza kellene adni közgyűlési mandátumát! – szólította fel a felelősöket Halmi József, MSZP frakcióvezető.

Nagy László, nyíregyházi frakcióvezető is elmondta, hogy a nyíregyházi önkormányzat 2010. október 3-áig több alkalommal tett kezdeményezést arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi holding vezetőjét meghallgassák. Többször kértük, hogy a közgyűlést tájékoztassa a holding működéséről. A válasz mindig elutasító volt. Azt láttuk, hogy nem volt igazán érdekelt a Fidesz frakció a holding tájékoztatásáról. A gazdasági törvény rendelkezései szerint egy felügyeleti társaság a gazdasági társaság teljes vagyonával felel. Az egészségügyi holding felügyelő bizottságának az elnöke az említett időszakban Dr. Kovács Ferenc, jelenlegi nyíregyházi polgármester, aki ilyen értelemben a holding működéséért teljes vagyonával felel. A később politikai tisztséget betöltő személyek esetében mik a politikai felelősségnek a határai? – tette fel kérdéseit Nagy László.

Az egészségügy nem lehet játékszere egyetlen egy politikusnak sem, és gazdasági társaság vezetőjének sem. Különösen fontos ez ebben a megyében, amely egyéb hátrányokkal is küszködik. – hangoztatták a megye MSZP politikusai.