2012. március 23. 14:38

Homályos indoklás, világos üzenet

Örülünk, hogy végre a Fidesz és a KDNP is belátta, amit az ország már hosszú hónapok óta lát: a plágiumbotrány legmélyebb bugyraiban vergődő Schmitt Pál méltatlanná vált a köztársasági elnöki tisztségre.

Az, hogy a 2010 nyarától datálódó államfői ciklus kellős közepén a kormánypártok hirtelen úgy gondolták, ideje megteremteni a köztárasági elnök lemondásának, lemondatásának törvényi garanciáit, önmagában is elgondolkodtató.

A Lázár-Gulyás-Harrach-féle törvényjavaslat, illetve annak homályos és ellentmondásos indoklása mindenesetre világosan mutatja, hogy milyen állásfoglalást vár a Fidesz-KDNP a Semmelweis Egyetem vizsgálóbizottsága részéről.

Habár üdvözöljük, hogy a kormánypártok végre felismerték, hogy a köztársasági elnökük tarthatatlanná vált helyzete cselekvést kíván, a magunk részéről most már megvárnánk a bizottság állásfoglalását, és a doktori címével ellentétben az utolsó aláírás jogát sem vennénk el Schmitt Páltól.

Ezért arra bíztatjuk, hogy a köztársasági elnöki intézmény, valamint a saját, még megmaradt méltóságának megőrzése érdekében kapcsoljon rá a tollára, és még azelőtt szignálja a lemondó nyilatkozatát, hogy az eltávolítását célzó törvényt a tolla alá dugják.

Szanyi Tibor,
az MSZP elnökségi tagja,
országgyűlési képviselő