mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 15. 13:23

Hónapokon belül felelnie kell a kormánynak az ellopott pénzekért és a lehallgatásokért

Hónapokon belül felelnie kell a kormánynak az ellopott pénzekért és a lehallgatásokért
Az MSZP képviselői állítják, mindig készek a párbeszédre a magyar emberek érdekében, akik a jóvátételre és mindenekfelett egy igazságosabb társadalom megteremtésére vágynak.

Kulturált, mérsékelt viták vannak az ellenzékben, például az elszámoltatás módjáról, ezeket le kell folytatni – erősítette meg Mesterházy Attila országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Van az ellenzéki szavazók körében egy nagyon erős vágy, kérés, hogy azt a lopást, ami itt történt az elmúlt években, már lassan évtizedben, ezt valahogy meg kell állítani és azokat az embereket, akik ezért felelősek, meg kell büntetni valamilyen formában: vagy börtönnel, vagy vagyonelkobzással. Tehát azt szeretnék az emberek, hogyha igazságot tennénk” – reagált Mesterházy arra, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség és az LMP miniszterelnök-jelöltje az oligarchák bankszámláinak zárolását is felvetette az ellenzéki előválasztás hétfői miniszterelnök-jelölti vitájában.

„A választási kampány hevében sokféle javaslat hangzik el, amelyek ezeket a várakozásait a választópolgároknak szeretnék kielégíteni. (…) Én azt gondolom, hogy a magyar jogrendszer, a mostani állami keretek, tehát jogi rendszerbeli keretek lehetőséget adnak az elszámoltatásra: ezeket az eszközöket ki kell maximálisan meríteni” – hangsúlyozta.

Elmondta, pénteken találkozott az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjével, aki kerülte a megfigyelési botránnyal kapcsolatos érdemi válaszadást, csak annyit erősített meg, hogy parlamenti képviselőket „az elmúlt időszakban nem hallgattak le”.

A szocialista politikus emlékeztetett, sokféle megfigyelési módszer létezik, például magánnyomozókkal is meg lehet figyeltetni képviselőket és másokat is, ami szerinte egyébként elő is fordult az elmúlt időszakban, de az ő mostani kérdései kifejezetten a Pegasus kémszoftverre irányultak. „Ezzel az izraeli kémszoftverrel, ami egy katonai eszköz, egy katonai fegyver (…), újságírókat figyeltek meg: Panyi Szabolcsot és másokat, vagy legutóbb Páva Zoltánt, és volt egy ellenzéki politikus is, Gémesi György, aki bekerült ebbe a „szórásba”. Én arra vagyok kíváncsi, hogy van-e ilyen szoftvere a kormánynak. Megkérdeztem a főigazgatót, és ő erre nem adott választ. (…) A nevekre is rákérdeztem, akik a médiában felmerültek: ezekre sem kaptam semmilyen választ” – szögezte le.

„Kíváncsian várom, hogy ki lesz az, aki erre végre válaszol, mert számomra nem kérdés, hogy a magyar kormány rendelkezik egy ilyen szoftverrel. És itt jön a második kérdés, hogy mire használták ezt, mennyire jogszabályszerűen használták” – vetette fel Mesterházy Attila.

Elmondta, lassan már két hónapja kér találkozót az ügyben az igazságügyi minisztertől. „Egyelőre úgy tűnik, még a kérésem se jutott el hozzá, mert még csak egy nemet sem kaptam vissza. Kérném, hogy fogadjon, hogy tudjak vele arról beszélni, hogy milyen engedélyeket adott ki az elmúlt időszakban” – utalt a Varga Judit által engedélyezett rekordszámú megfigyelésre az utóbbi időben.

Kiemelte, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetőjével tervezett találkozója szintén a Pegasus-ügyben ugyan technikai okból apró csúszást szenvedett, de pár nappal a tervezett időpont után végül meg fog valósulni. „Jövő hétfőre már az új időpontot főigazgató asszony le is egyeztette velem (…) úgyhogy kíváncsian várom, hogy ő a további kérdéseimre milyen válaszokat tud adni, meg az igazságügyi miniszter asszony szintén” – jelentette be a Külügyi bizottság szocialista alelnöke.

Kapcsolódó párttagok