mszp.hu | Belföld
2023. július 14. 13:38

Hónapról hónapra csökkennek a reálbérek

Hónapról hónapra csökkennek a reálbérek
„Most a magyar emberek rosszabbul élnek – sokkal rosszabbul – mint egy évvel ezelőtt, a következő negyedévben még rosszabbul fognak élni, mint az első negyedévben éltek. Ez szociológiai tény” – mondta Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV Start című műsorában.
A műsor elején arról volt szó, hogy a hírek szerint a kormány hozzányúlhat az SZJA- kedvezményekhez, mivel az állam 630-655 milliárd forintnyi adóbevételtől esik el. Ezzel kapcsolatosan az MSZP alelnöke elmondta, hogy „kő kemény megszorítás lesz”, hiszen a kormány a múlt évi választási kampányhoz közeledve bevezetett egy csomó kedvezményt, amelyeknek egy része átmeneti intézkedés volt, a másik része pedig olyan kedvezmény, amelyet a kormány már elinflált. 
 
„Progresszív adórendszerre volna szükség Magyarországon, mert sokkal igazságosabb lenne, mint ez az egykulcsos személyi jövedelemadó” – mondta Korózs Lajos. 

 
Szociológiai tény, hogy az emberek negyedévenkénti összehasonlításban egyre rosszabbul élnek, hiszen a reálbérek is hónapról hónapra csökkennek. Ez a fogyasztáscsökkentésben is meg fog mutatkozni, amelynek a következtében a kiskereskedelmi forgalom is csökkenni fog, ennek következtében pedig a kiskereskedelmi boltok egy része is be fog zárni, egy év távlatában a kisboltok 10 százaléka már bezárt. 
 
„A családi pótlék 15 éve egy huncut fillérrel sem emelkedett, körülbelül a vásárlóértékének olyan 60 százalékát elveszítette” – emlékeztetett az MSZP alelnöke. A családi pótléknak 25 ezer forint környékén kellene lennie, ha azt indexálták volna korábban. 
 
Korózs Lajos elmondta, hogy Magyarországon a skandináv modell megvalósítása volna kívánatos, hiszen ott magasak az adók és a közterhek, ugyanakkor cserébe nagyon magas színvonalú közszolgáltatásokat nyújtanak: nagyon magas színvonalú egészségügyet, valamint magas színvonalú oktatást.
 
A családi adókedvezménnyel kapcsolatosan Korózs Lajos elmondta, hogy az „kész átverésnek” minősíthető, hiszen az egy gyerek után bevezetett jóváírást nézve ma már annyit sem ér, mint amennyi korábban a gyermek utáni adójóváírással igénybe vehető volt. A 25 év alatti fiatalok kedvezménye pedig választási fogás volt, hiszen semmit nem ért el vele a kormány. 
 
Az MSZP alelnöke elmondta, hogy jó kormányzással egyensúlyban lehetett volna tartani a költségvetést. Az MSZP ezzel kapcsolatosan országjáró fórumsorozatot indított, „Megélhetési biztonságot!” – néven, amelynek keretében a párt szeretné megismertetni a válságra adandó megoldási javaslatait az emberekkel. „Mindenkinek el fogjuk mondani, hogy mit képvisel a Fidesz, és mit képvisel a Magyar Szocialista Párt” – összegzett Korózs Lajos. 
 

Kapcsolódó párttagok