Észak Online
2012. február 08. 11:42

Hoppon maradtak a munkát kérő kövesdiek

Kiderült, hogy nem keresnek hómunkásokat Mezőkövesden, a lapátolási munkát kifejezetten az éhségmenetnek tartogatták.

Mintegy 30 ember álldogált szerdán reggel a mezőkövesdi polgármesteri hivatal épülete előtt munkára várva. Arra a hírre mentek oda, hogy kedden Tállai András önkormányzati államtitkár az éhségmenet tagjait köszöntve azt mondta, aki munkát akar, az kap is.

A szerdán reggel munkára jelentkező embereknek azonban nem tudtak mit mondani a hivatal dolgozói, ezért az éhségmenet egyik résztvevője, Nyakó István országgyűlési képviselő megpróbált eljárni az ügyükben. Mint azt az ÉszakOnline-nak elmondta, a hivatali illetékeseket végigjárva végül dr. Fekete Zoltán polgármesternél kötött ki. Ő először arról beszélt, az államtitkár kedden nem állította, hogy most azonnal mindenkinek tudnak munkát adni, várjanak ezek az emberek márciusig, akkor indul a Start program, onnantól kezdve mindenki dolgozhat, aki akar. Amikor viszont kiderült, hogy Tállai András keddi szavairól videofelvétel is készült, Nyakó István elmondása szerint a polgármester ígéretet tett arra, hogy intézik a hivatal előtt megjelent emberek ügyeit, felveszik az adataikat, munkát adnak nekik.

Végül nem így történt, a munkára váró emberek adatait valóban felvették, ám hazaküldték őket, mondván, várják meg a Start programot.

Mint arról kedden az ÉszakOnline is beszámolt, a hétfőn Miskolcról indult éhségmenet tagjait Mezőkövesden személyesen Tállai András államtitkár fogadta, aki kenyérrel – és mint utóbb kiderült – teának álcázott borral kínálta az elcsigázott gyaloglókat, majd munkát adott nekik: a két nap alatt mintegy 50 kilométert gyalogló emberek rövid pihenő után elkezdhették lapátolni a havat, megbízási szerződés alapján (a munkájukért kapott bért, illetve az ajándékba kapott kenyeret a helyi rászorulóknak ajánlották fel).

Nyeste László szocialista önkormányzati képviselő, aki kedden csatlakozott a havat lapátoló gyaloglókhoz, s ő maga is hányta a havat éjfélig, kijelentette: Tállai András és fideszes társai szociálisan érzéketlen, cinikus és képmutató provokátorok. Kizárólag az éhségmenet résztvevőinek lejáratása volt a céljuk, alkoholista, lusta csürhének beállítva a gyaloglókat. Szándékaikat mi sem bizonyítja jobban, hogy a mezőkövesdi önkormányzat egészen keddig nem keresett hirdetés útján hólapátoló munkásokat, az önkormányzati utak, járdák megtisztítását saját hatáskörben, egy-két közmunkással, de főleg gépekkel végeztették el.