mszp.hu | Belföld | föld földbérletek
2015. december 18. 11:58

Hortobágy: a kamu földbérleti szerződéseket bontsák fel!

Hortobágy: a kamu földbérleti szerződéseket bontsák fel!
Követeljük, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park azonnali hatállyal bontson szerződést azokkal a nyertesekkel, akik nem tartják be a legeltetéses állattartáson alapuló gazdálkodás szabályait!

 Két évvel az első legelő-bérbeadások után bebizonyosodott, hogy azok a nyertesek, akik állatállomány nélkül kaptak családonként több száz, vagy akár ezer hektárt is meghaladó területet, a mai napig nem teljesítették az állatállománnyal kapcsolatos vállalásaikat.

A helyi gazdálkodók tapasztalatai és a saját ellenőrzéseink alapján is világos, hogy Berettyó térségében a Fidesz-közeli, többségében nem helyben lakó nyertesek csakis a sokmilliós támogatás megszerzését akarták, a legelőket nem használják, miközben ma is sok ezer állat él karámokba zárva.

A hatóságok megtévesztésére az elmúlt két hónapban néhány száz állatot hajkurásztak körbe az érintett területeken, akik a szakadó esőben is fedezék nélkül voltak, és a környezetvédelmi területen óriási taposási károk is keletkeztek. A jószágok is elsősorban a jól látható utak melletti területen mozogtak, a többi legelőn ma is méteres gaz van. Ez nem felel meg az elvárt gyakorlatnak és akár végleg tönkreteheti az értékes aljnövényzetet, így ezen területek után tilos támogatást kifizetni!

Felszólítjuk a kormányt, hogy rendeljen el vizsgálatot az összes nemzeti parkban és mérjék fel a keletkezett károkat!

Követeljük, hogy a hatóságok a nyilvánvaló csalás, és környezeti károkozás miatt terjesszék ki a vizsgálatot erre a bűncselekmény-sorozatra is!

Követeljük, hogy ne csak Fazekas Sándor lépfenés állatairól elhíresült közeli ismerősével, hanem minden csaló kamubérlővel azonnal bontsák fel a bérleti szerződéseket!

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes, országgyűlési képviselő