mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2023. április 27. 11:56

Horváth Csaba: A világon nincs még egy olyan ország, ahol az önkormányzatokat adóztatják és nem a gazdasági társaságokat

Horváth Csaba: A világon nincs még egy olyan ország, ahol az önkormányzatokat adóztatják és nem a gazdasági társaságokat
Budapest túlélőprogramjáról, a Horn Gyula sétányról, valamint a szolidaritási adó káros következményeiről is beszélt Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés tagja, az ATV csütörtök reggeli Start című műsorában.

A kormánypárti médiumok azzal támadják a fővárost, hogy eltűnt az a 214 milliárd forint, melyet Tarlós István, előző főpolgármestertől örökölt a Karácsony Gergely vezette hivatal. Horváth Csaba ezzel kapcsolatban elmondta, Budapest nem csak pénzt örökölt, hanem rengeteg megkezdett feladatot is. 2019-ben, Tarlós István leváltásával, az új hivatal egy beruházási listát is kapott, melynek részét képezte többek között a 3-as metró felújítása is. Ezeknek a megkezdett projekteknek a befejezésére elment a „megörökölt” pénz, de ez teljesen normális, tette hozzá Horváth Csaba.

Az MSZP politikusa elmondta, 2011-ig hatályban volt a kormány és a főváros között egy megállapodás, mely keretén belül 72,5 milliárd forintot kapott Budapest városvezetése a közösségi közlekedés fejlesztésére. Ez 12 éve megszűnt, ma pedig ennek a validált értéke 148 milliárd forint lenne, „tehát a 72 milliárd felfejlődött 148-ra, ehhez képest a főváros 28 milliárdot kap összesen a közösségi közlekedés támogatására” – foglalta össze Horváth Csaba. Az eltelt évek alatt azonban brutális inflációt kellett elszenvednie az országnak, valamint a kormány által időközben bevezetett szolidaritási adó is további 58 milliárd forintos kiadást jelent, így a fővárosnak gyakorlatilag 100 milliárdos hiánnyal kellett szembesülnie. „A világon nincs még egy olyan ország, ahol az önkormányzatokat adóztatják és nem a gazdasági társaságokat” – mondta el a szocialista politikus.

Horváth Csaba azzal szemléltette a helyzet súlyosságát, hogy a fővárosnak tulajdonképpen aközött kell dönteni, hogy vagy nem jár holnaptól a négyes-hatos villamos vagy befizeti Budapest azt a szolidaritási adótöbbletet, ami mellesleg a törvénnyel is szembe megy. Zugló polgármestereként Horváth Csaba elmondta, az általa vezetett kerületnek is 3,3 milliárd forint szolidaritási adót kell fizetni, ez az összeg pedig hiányzik, hiszen lehetne költeni útfelújításra vagy beruházásokra. Hozzátette, egy jó ideje a gépjármű adót sem az önkormányzatok kapják meg, hanem az is az állami kasszát gazdagítja. Elmondta, polgármesterként pedig azt kell mindig előtérbe helyezni, hogy mitől tud fejlődőképes maradni a vezetett kerület, nem pedig a politikai nyomás szerint kell cselekedni.

Horváth Csaba elmondta, a főváros beperli a magyar államot a túladóztatás miatt, hiszen a jogszabályokat is megszegve 25 milliárd forinttal többet szed be a kormány, mint amennyit a törvény alapján megtehetne.

A Horn Gyula sétányról elmondta, a kormányhivatalok, mint egy politikai furkósbotként viselkednek, hiszen a Fidesz érdekei szerint igyekeznek elérni a kormánypárt által kitűzött célt. Horváth Csaba emlékeztetett, Horn Gyulának elvitathatatlan érdemei voltak a Vasfüggöny lebontásában, ezzel pedig kiérdemelte azt, hogy közterület legyen róla elnevezve.

A főváros mindent megtesz a helyzet rendezéséért, ezt mutatja a 16,6 milliárd forintos hitelfelvétel is. A budapesti városvezetésnek egy feladata van, hogy a főváros működőképességét fenntartsa, valamint, hogy egy budapesti se szenvedhessen hiányt semmiből azért, mert a kormány egy igazságtalan adót vetett ki az önkormányzatokra, zárta mondandóját Horváth Csaba.

Kapcsolódó párttagok