mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. március 17. 11:21

Horváth Csaba: A zuglóiak kétharmada ellenzi a szakrendelők államosítását

Horváth Csaba: A zuglóiak kétharmada ellenzi a szakrendelők államosítását
Az elmúlt hónapokban kormányzati oldalról egyre több olyan hír érkezett, melyek szerint a kórházak államosítása után a kormány ezúttal a még önkormányzati kézben lévő járóbeteg-ellátást is központosítaná. A napokban az Országos Kórházi Főigazgatóság kérte Zugló Polgármesteri Hivatalának véleményét a szakrendelők állami átvételéről.

A kormánnyal ellentétben nekünk fontos az itt élők véleménye is, ezért a közelmúltban Önkormányzatunk reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a témában. Eszerint a zuglóiak 66 százaléka úgy gondolja, hogy a szakrendelők az önkormányzat kezében vannak jobb helyen és a válaszadók mindössze 14 százaléka támogatja az állami átvételt.  

A fővárosi kórházak központosítása óta a budapesti egészségügyi ellátás színvonala egyértelműen csökkent. Az orvosok és az ápolók menekülnek az állami fenntartású intézményekből, emiatt számos szakterületen hiányszakmák alakultak ki. A fejlesztések elmaradtak, az épületek állaga rohamosan romlik, a várólisták egyre hosszabbak.

A zuglóiak, valamint Zugló vezetésének véleménye tehát egyértelmű: határozottan ellenezzük a kerületi szakrendelők államosítását!

A szolgáltatások államosításának kudarcát jelzi az is, hogy a kutatási adatok szerint a zuglóiak 60 százaléka úgy gondolja, Önkormányzatunknak kezdeményeznie kellene a tíz évvel ezelőtt államosított oktatási intézmények visszavételét önkormányzati fenntartásba és a megkérdezettek mindössze 15 százaléka elégedett az iskolák állami fenntartásával. 

Éppen ezért azt tartjuk helyesnek, hogy a kormány inkább koncentráljon a saját közfeladatainak szakszerű ellátására, az önkormányzatokat és az általuk fenntartott intézményeket pedig hagyja működni.

Természetesen mindig nyitottak vagyunk a partneri együttműködésre és az egészségügyi ellátások minőségének javítása érdekében szükséges tárgyalásokra. Minden egyeztetésre számos jobbító szándékú észrevétellel érkezünk majd, mert nekünk a zuglóiak egészsége és biztonságos ellátása az első!

Horváth Csaba, Zugló polgármestere

Kapcsolódó párttagok