mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2019. április 12. 16:56

Horváth Csaba: az LMP számára nyitva áll az ajtó

Az LMP számára továbbra is nyitva áll az ajtó a fővárosi együttműködés terén – mondta Horváth Csaba, az MSZP várospolitikusa az ATV Start című műsorában pénteken.
„Az LMP-nek van ajánlat, az LMP-t továbbra is várjuk, de nekik is el kell dönteni, hogy mi a fontos” – mondta. Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum múlt hétvégén jelentette be 21 budapesti kerület közös ellenzéki polgármesterét; az akkori bejelentésből a Jobbik és az LMP kimaradt.
 
Horváth a műsorban végigelemezte, hogy a tavaly áprilisi országgyűlési választás hogyan alakult volna, ha időben sikerült volna a kormánypárt jelöltjeivel szemben, az ellenzék együttműködésével, mindenütt egyetlen közös ellenzéki jelöltet állítani.
„A Momentum tényleg példamutató módon járt elöl”, és később a Jobbik is nyilvánosan elnézést kért a parlamenti kétharmados Fidesz-többség előidézésében játszott tavalyi szerepük miatt, de az LMP-nél „a mai napig úgy csinálnak mintha semmi szerepük nem lett volna ebben.”
 
„Pedig a különutas politikájuk, bármennyire is lehetnek olyan saját rendezőelveik, ami ezt igazolja, sajnos azt eredményezi, hogy a végén mindig a Orbán Viktor és Fidesz jár jól. Ezen nekik is el kell gondolkodniuk” – mondta Horváth.
 
Elmondta: az LMP csak EP-választás után beszélt volna a fővárosi együttműködésről. „Meddig kellett volna várunk?” – tette fel a kérdést.
 
„Nem szeretnénk Budapestet odadobni a Fidesznek csak azért, mert az LMP, (…) nem tudni miért, időt húz” – mondta.
 
A Jobbikról megismételte: a tavalyi választási eredményekből és az azóta készült felmérésekből is az látszik, hogy a Jobbik Budapesten csak korlátozottan tud hozzájárulni az ellenzéki győzelemhez.
 
Sajt indulásáról a zuglói polgármesteri címért azt mondta: 2002 óta foglalkozik önkormányzati politikával, és az „ellenzék sűrűjében tartotta a hátát”; azért is reménykedik a győzelemben, mert Zuglónak nagyon jó adottságai, hatalmas fejlődési potenciálja és komoly lehetőségi vannak, ő pedig ezeket akarja kampányában bemutatni.
A budapesti közlekedésben bevezetendő e-jegyrendszerről azt mondta, három alapvető kívánalom van vele kapcsolatban: a lehető legkönnyebben lehessen megvásárolni az utazási jogosultságot, ne papíralapú legyen, és igénybevétel alapján lehessen fizetni.
 
Nem tudni, a most szóban forgó állami rendszer ilyen-e, de tény, hogy főváros eddig már 12 milliárd forintot elköltött rá, és még semmilyen haszna nem származott belőle.
 
Arról, hogy Tarlós főpolgármester elismerte felelősségét a bevezetés elhúzódásában, Horváth azt mondta: szerencse, hogy Tarlósék olvasnak kríziskommunikációs tankönyveket, hiszen azokban le van írva, hogy „ha már lebuktál, valld be, és rögtön lépjél tovább, és próbálj a te magad által okozott probléma megoldójaként föltűnni”.
 

Kapcsolódó párttagok