mszp.hu | Belföld
2019. november 08. 15:35

Horváth Csaba: Az ország legmodernebb és legtisztább parkolási rendszerét vezetjük be Zuglóban

Horváth Csaba: Az ország legmodernebb és legtisztább parkolási rendszerét vezetjük be Zuglóban
40%-kkal olcsóbban, a NAV-hoz bekötve, november 20-án indul az MSZP vezetésével az ország legmodernebb és legtisztább parkolási rendszere – jelentette be Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere szerda este az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.
„Zugló maga végzi a parkolási tevékenységet – maga üzemelteti és maga ellenőrzi – a bevétel és a költségek is ott jelennek meg, tehát teljesen transzparens. Ráadásul. mindez valós időben megjelenik, tehát nem tud eltűnni egyetlen forint sem. Az órákat a Parkeon francia cég szállítja, a szervizüzemeltetés is 40%-kal olcsóbb lett” – mondta Horváth Csaba. Az új MSZP-s polgármester kiemelte, hogy ebben az olcsóbb üzemeltetést elnyert cégben sincs olyan döntéshozó, aki érintett lenne abban a perben, melyben a bíróság elmarasztalta az üzemeltetőt, amiért a Városligeti sétányon szabálytalanul határozott meg parkolási díjat.
 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy újításként annak idején, miért nem merült fel a bankkártya-képes automaták beszerzésének lehetősége, a szocialista politikus elmondta, hogy a nagyméretű, bankkártyás automaták lehetősége áprilisban, a közbeszerzései hatóság által jóváhagyott közbeszerzési eljárásnál már nem lett volna időszerű, hiszen a mai trendből már látható, hogy a bankkártyák be fognak integrálódni okos eszközeinkbe, azaz át fognak alakulni a vásárlási szokásaink. „Közterületi kivitelben nincs is olyan eszköz, ami alkalmas lenne a kártyás használatra. Az érv is az volt, hogy plázák automatái tudnak kártyát használni, csak azok 2-ajtós szekrény méretűek. Ezeknek a közterületen filigránoknak kell maradni.”
 
Horváth felidézte, hogy az MSZP már 15 évvel ezelőtt is kezdeményezte az átlátható, egységes parkolási rendszert, de akkor nem volt meg a kellő többsége, hogy ezt átvigye, mert a fideszesek leszavazták. A tervek szerint most viszont talán végre megvalósítható. „Zugló képviselőtestülete csütörtökön kezdeményezheti és elfogadása esetén elsőként csatlakozhat az egységes parkolási rendszerhez, hiszen ez a berendezés korszerű, és korszerű lesz 5 év múlva is.”
 
Az ellenzéki polgármester elmondta, hogy mindeközben valamennyi törvényi szabályozást is figyelembe kell venni. „A fővárosban ez az egyetlen automata, ami képes arra, hogy holnap a NAV-hoz bekössük, és akkor nem csak mi látjuk, hogy az 5 forintot bedobták, hanem a NAV is. És ezt úgy is látják, hogy ha telefonnal kezdeményezünk parkolást.
 
Ráadásul, nem csak ezt látja a gép, hanem a rendszámot is, tehát egy kikezdhetetlen és becsaphatatlan eszközről beszélünk, aminek az egyik fele az önkormányzati szerver. Kezdeményezni fogjuk, hogy a NAV soron kívül kösse be ezeket az automatákat magához, tehát, hogy legyen transzparens és legyen meg a közbizalom!”
 
Ezután a polgármester kérdésre azt emelte ki, hogy éppen az átláthatóság jegyében csütörtökön a hivatal működési szabályzatának pontosítását is ötpárti egyetértéssel kívánják benyújtani. „Mivel korábban nem rendelkeztünk egyes részletekről, ezért nem írhattam volna alá egy szándéknyilatkozatot mondjuk egy uniós pályázat kapcsán, ám a végső döntés mindig a képviselő-testületé volt és lesz.” 
 
Végül a hatóság által jóváhagyott kedvezőbb parkolási rendszer mielőbb bevezetéséről Horváth elmondta, van egy közjogi- illetve egy építési határidő. „November 20-ig lehet olyan építési tevékenységet végezni, amivel a parkolóóra-állításnak az alapját elkészítjük. Karácsony Gergely a kampányban is kifejezte az egységes parkolási rendszer felállításának szándékát, ezt én is megtettem, és a mondásokon túl, akkor most lépjünk tovább: legyen olcsóbb, legyen transzparensebb és legyen egységes!” – jelölte ki a folyamat folytatásának irányát Horváth Csaba, az MSZP települési szakértője, Zugló polgármestere.

Kapcsolódó párttagok