Horváth Csaba Budapest fél évéről

„Bízom benne, hogy még a Fidesznél sem köt olyan gyorsan a cement...”

Teljesítménye alapján a főváros fideszes vezetése teljesen hitelét vesztette, Budapest pedig – a bankok szempontjából – kézzelfoghatóan is hitelképtelenné vált – jelentette ki félévértékelő sajtóbeszélgetésén Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője. Elmondása szerint népszavazással állítanák meg, ha a Tarlós-féle városvezetés oda nem illő beruházással rukkolna elő a Margitszigeten. Azt is elárulta, a szocialisták szándéka szerint Horn Gyuláról leghamarabb 2014-ben neveznének el közterület, mert az egykori kormányfő nevét nem akarják aktuálpolitikai csatározások kereszttüzébe állítani.

A politikus szerint mára teljesen eltűntek azok a korábbi illúziók, hogy Tarlós István a budapestiekért fellépő politikusként fog tevékenykedni. „Függetlenül attól, hogy nem focizok egy csapatban Tarlós Istvánnal – azért azt kinéztem belőle, hogy a város érdekeit fogja képviselni” – mondta. Véleménye szerint néha annyi látszik, hogy a városvezető„harmad-, negyedosztályú fideszes politikusokkal konfrontálódik”, viszont egy szava nincs ahhoz, ha a kormányfő újabb forráselvonásról dönt.

A szocialisták számítása szerint ebben a kormányzati ciklusban, az államosított feladatkörökön (egészségügy, oktatás, szociális háló, gyermek- és ifjúságvédelem) túl évente nettó 50 milliárd forint pénzügyi elvonás sújtja Budapestet. Ennek következtében a korábbi évi 550 milliárdos büdzsé 330 milliárdosra apadt.

Horváth Csaba szerint a fideszes vezetés lenullázta a főváros pénzügyi mozgásterét, és kézi vezérlésre cserélte az önkormányzatiságot, aminek következtében a kormánytól függ, hogy milyen beruházások indulhatnak. „Ez még lehetne jó hír, ha a kormány szeretné Budapestet, de sajnos tudjuk, hogy utálja” – mondta. Emlékeztetett rá, hogy a budapestiek napi 18 milliárd forint adót fizetnek, ez évente 5500 milliárd forint befizetett adót jelent, ami a GDP közel 45 százaléka, amiért cserébe a fővárosiak napról-napra romló szolgáltatásokat kapnak.

Hozzátette, új beruházások nem valósulnak meg, „Budapestre ma úgy tekinthetünk, mint egy fehér krétával körberajzolt városra”.

Azzal kapcsolatban, hogy az állam mintegy 100 milliárd forint adósságot vállalt át a fővárostól, Horváth Csaba azt mondta, nem arról van szó, hogy a kormány kifizette ezt az adósságot, hanem adóscsere történt. Ráadásul a kormány – saját személyében – rosszabb minőségű adósra cserélte ezt a hitelállományt. Mint mondta, a kereskedelmi bankok „a kormányról tudják, hogy nem szokta kifizetni a hiteleket, hanem egyoldalúan diszkontálja”. Emiatt a főváros hitelképtelenné vált. Példaként említette, hogy a vízmű megvásárlásának hitelét nem tudja felvenni a főváros, mert a meghirdetett tenderen a pályázók rendre visszalépnek.

Budapest adósságállományával kapcsolatban Horváth Csaba arra emlékeztetett, hogy Tarlós István 2010 októberében 168 milliárd forintos adóssággal vette át a város vezetését. 2012 végére azonban 40 milliárd forinttal, 208,8 milliárdra nőtt az adósság.

A CET acélgerince

Horváth Csaba bírálta azt, ahogyan a főváros az 1-3-as villamos, a Rác fürdő és a CET ügyét kezeli. Utóbbi 2010 szeptemberére elkészült. Mint mondta, már régen átadhatták volna, „ha az fideszes városvezetés nem gondolja úgy, hogy mindent, amit az előző garnitúra előkészített, újra kell pozicionálni vagy legalább át kell nevezni”. A szocialista politikus szerint a CET ügye a legsiralmasabb, mert – miközben az új, „Bálna” elnevezésbe láthatóan nem fektettek nagy energiát, – az is kiderült, hogy az épület vázszerkezetével, acélgerincével nem voltak problémák, az „magától megjavult”. Mint mondta, „másvalaki gerincével lehetett probléma”. Az épület eredetileg egy XXI. századi szellemű kulturális tér, találkozóhely lett volna, ennek fényében „mérhetetlenül felháborító”, hogy a fideszes városvezetés bolhapiacot telepít oda. (A CET eredetileg a Central European Time – Közép-európai idő betűszójáról kapta a nevét.)
Mint mondta, a szocialisták 2014-es önkormányzati győzelme esetén az egyik első feladatuk lesz, hogy kiürítsék a CET-et, hogy visszaállítsák az eredeti terveknek megfelelő funkciójába.

Horváth Csaba az 1-es és a 3-as villamos felújításával kapcsolatban azt mondta, a 2010-es önkormányzati vezetőváltás idejére készen álltak a tervek, megvolt a kidolgozott eljárás, de a hatalomváltást követően leállították a beruházást, és újra megpályáztatták az egészet, ami három éves késéshez vezetett. „Ha 2015-ig nem tudunk elszámolni az új villamosvonallal, akkor vissza kell fizetni 40-50 milliárd forintot” – figyelmeztetett a politikus.

Lejtmenetben az Új Színház

A szocialisták fővárosi frakcióvezetője sajnálatosnak nevezte, hogy Tarlós István továbbra is ragaszkodik Dörner Györgyhöz, aki az Új Színházat intenzív lejtmenetre vitte, hiszen a direktor 42 százalékos bevétel- és nézőszám-csökkenésről volt kénytelen beszámolni az évad végén.

Margitsziget: népszavazás jöhet

Horváth Csaba a Margitsziget ügyével kapcsolatban aggodalmának adott hangot, mint mondta, a főpolgármester nem jelölte meg a fővárosi tulajdona vétel konkrét célját. Elmondása szerint egyelőre annyit lehet tudni, hogy az helyrajzi számokat átalakítják építési telkekké. Ez jelen pillanatban nem ad lehetőséget arra, hogy oda új építmények kerüljenek. Egy esetleges építkezés, illetve értékesítés azonban telekalakítással megvalósítható.

„Mivel a főpolgármester folyamatosan nagyberuházásokról beszél, alapos a gyanú, hogy oda olyan létesítmények kerülnének, amelyek nem feltétlenül szolgálnák a Margitsziget mint legkedveltebb pihenőpark eddigi funkcióit” – hangsúlyozta Horváth Csaba.

Véleménye szerint hamis az érv, miszerint azért kellett elvenni a XIII. kerülettől a szigetet, mert a helyi önkormányzat akadályozta a fejlesztéseket, hiszen „ha így lenne, például az a szökőkút sem újulhatott volna meg, amit Orbán és Tarlós a jövő héten fog átadni”.

Ha kiderül, hogy olyan célból vették fővárosi tulajdonba a Margitszigetet, ami nem az eddigi funkciót szolgálja, akkor az MSZP budapesti népszavazással fog élni, hogy megakadályozza a beruházást. „Bízom benne, hogy még a Fidesznél sem köt olyan gyorsan a cement, hogy valami jóvátehetetlen kárt okozzanak a maradék egy évük alatt Budapesten” – mondta Horváth Csaba.

Leghamarabb 2014-ben neveznének el közterületet Horn Gyuláról

Az MSZP véleménye szerint Horn Gyula nevét mindenképpen viselnie kell valamilyen közterületnek Budapesten. A párt ugyanakkor nem akarja Horn Gyula nevét aktuálpolitikai csatározásokba keverni. Horváth Csaba elmondása szerint, ha 2014-ben a szocialisták megnyerik az önkormányzati választások, akkor megfelelő előkészítés után, várhatóan a XIII. kerületben neveznének el közterületet az egykori miniszterelnökről.

Kojer Attila írása