mszp.hu | Belföld
2020. január 30. 11:31

Horváth Csaba: „Megmentjük a Lánchidat!”

Horváth Csaba: „Megmentjük a Lánchidat!”
A Főváros megmenti hazánk történelmi örökségeit, a Lánchidat, a Római-partot és a Rácz fürdőt – erről tartott sajtótájékoztatót Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Budapesten szerda reggel.

„A Lánchíd nemcsak Budapest egyik legfontosabb történelmi emléke, hanem Magyarországé – már 2011-ben meg kellett volna kezdeni a felújítását” – mondta Horváth Csaba. Hozzátette, már 10 éve áll ez a projekt, mert a kormány nemhogy nem finanszírozta meg, de még akadályozza is azáltal, hogy a kormányközeli vállalatok olyan magas áron végeznék a munkát, amit a városvezetés jelenleg nem tud megfizetni.

Elmondta, a Főváros most felülvizsgálja a beruházási tervet, tárgyalnak a kormányzattal és súlykorlátozást tartanak érvényben, hogy ne romoljon a híd műszaki állapota.

A szocialista politikus szerint budapestiek napi 20 milliárd forint adót fizetnek, így fél napjuk átlagával, azaz 10 milliárdos hiánypótlással meg tudnák menteni a Lánchidat.

„A Római-part esetében az a fontos, hogy megőrizzük a természetközeli állapotot. Az évszázad árvizétől is meg tudta védeni a városrészt a Nánási úti földgát, ennek a megerősítésére és felújítására fogjuk megtenni a javaslatunkat” – tájékoztatott Horváth.

A Rácz fürdő esetében emlékeztett, az előző városvezetés nem megnyitotta azt, hanem tönkretette. „Abba a helyzetbe hozta a várost, hogy most a saját tulajdonunkat kell visszavásárolni egy felszámolási eljárásban” – hívta fel a figyelmet.

„A végére fogunk járni, hogy milyen úton és módon jutottunk el oda 10 év után, hogy ez a fürdő és szálló nem megnyílt, hanem tönkrement, ki és milyen felelősséget visel azért, hogy több milliárd forintos kár keletkezett az egyébként akkor már 100%-ban készen lévő épületben, ahol már a törülközők is megtalálhatók voltak” – ígérte Horváth Csaba.

Kapcsolódó párttagok