MTI/mszp.hu
2011. január 08. 18:16

Horváth Csaba: megszorításokról szól a fővárosi büdzsé tervezete

Horváth Csaba, az MSZP budapesti szervezetének elnöke, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője az MTI-nek szombaton azt mondta: úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP-s városvezetésnek nem sikerült elérnie, hogy több pénzből gazdálkodhasson a város, és drasztikus megszorításokra készül.

Az oktatás területén csaknem milliárdos, a kultúra terén csaknem kétmilliárdos, a közösségi közlekedésben pedig több milliárd forintos megszorításról lehet hallani - sorolta, hozzátéve: az egyik legfájdalmasabb pontnak azt tartja, hogy a hajléktalanellátásra nem több, hanem húsz százalékkal kevesebb pénz lesz. A politikus további példaként említette, hogy törölték az elvégzendő feladatok listájáról az Állatkerti sétány és környékének közterület-felújítását, ami pedig szerinte halaszthatatlan. Felidézte, tavaly éppen az ő módosító indítványára a Fidesz is megszavazott erre a célra 150 millió forintot.

Tarlós István azt mondta a választási kampányban, hogy a szükséges fejlesztéseket befejezi - mondta Horváth Csaba, hozzátéve, hogy "ma már arról tudunk beszámolni, mi mindent nem kíván befejezni". Így - véleménye szerint - a 4-es metró könnyen lehet, hogy torzó marad, és az is előfordulhat, hogy az Európai Unió megbünteti ezért Magyarországot és Budapestet.

Horváth Csaba úgy látja, ha a közzétett költségvetési koncepciót elfogadja a városházi többség, akkor az az elmúlt húsz év egyik legnagyobb megszorításokat tartalmazó, legrosszabb költségvetése lesz.