mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. január 27. 11:15

Horváth Csaba: Minél drágább egy élelmiszer, annál többet nyer rajta az állam

Horváth Csaba: Minél drágább egy élelmiszer, annál többet nyer rajta az állam
Az ATV Start című műsorának volt vendége Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, fővárosi frakcióvezető. Szó volt az önkormányzatok megillető forráselosztásról, a taxis tarifák emelkedéséről és a jövő évi választásokról is.

Március 6-tól 10 százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák, a döntést szerdán hozta meg a Fővárosi Közgyűlés, amennyiben a kormány elfogadja és megszületik az erről szóló rendelet, akkor az alapdíj így 1000-ről 1100 forintra nő, a kilométerdíj 440-re, a percdíj pedig 110 forintra emelkedik. Horváth Csaba elmondta, Budapesten az osztrák főváros, Bécs példájára alakítják a tarifák rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy előre meghatározott módon lehet eltérő tarifát alkalmazni, a rögzített ártól +/- 10 százalékkal lehet eltérni a taxisoknak. A szocialista politikus kiemelte, ez az utazóközönség érdeke is, hiszen így verseny alakulhat ki a taxitársaságok között és minőségbeli javulás is várható. Zugló polgármestere elmondta, a taxisok radikálisabb emelést szorgalmaztak, a benzinársapka eltörlése okozta többletköltségek miatt, Horváth Csaba azonban kiemelte, a most bevezetni kívánt 10 százalékos áremelések arányosak a taxisok megnövekedett költségeivel, így a helyzet orvoslásra kerül.

Az MSZP politikusa továbbá elmondta, a kormány továbbra is nyerészkedik az élelmiszeren, a világrekorder 27 százalékos áfa miatt. Mint mondta, „ha egy termék ára 100 forinttal emelkedik, akkor a kormány minden esetben ebből 27 forintot nyer.” A gazdasági fejlődés útjában is áll a brutális áfa, ezt azzal indokolta Horváth, hogy ha a kormány 0 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, akkor máris érezhetően olcsóbbak lennének a termékek, emellett csökkenne az infláció is és több pénz maradna a magyarok zsebében. Zugló polgármestere elmondta, egyre többen keresik fel személyesen is a problémáikkal. Mint mondta, az embereknek már komoly gondot okoz kigazdálkodni a napi bevásárlást is, hiszen az infláció emelkedését nem követik a béremelkedések. A helyzetet nagyban megkönnyítené a 27 százalékos áfa 0-ra csökkentése, amit az MSZP már hónapok óta javasol a kormánynak.

Horváth Csaba elmondta, a Fővárosi Közgyűlésen szó volt a forrásmegosztásról is, ám kiemelte, a vita nem a főváros és a kerületek között van, hanem a kerületek és a kormány között. A szocialista politikus kiemelte, a budapestiek naponta 20-40 milliárd forint adót fizetnek be, ennek pedig kevesebb mint 2 százaléka marad helyben. „Az igazi igazságtalanság az, hogy a Fővárosi Közgyűlés ezen a 2 százalékon vitatkozik, holott ennek az egész adófizetési struktúrának a kormányzat a nyertese” – tisztázta a helyzetet az MSZP politikusa. Horváth hozzátette, azért jut 70 milliárd forint vadászati kiállításra is, mert a kormány nem adja vissza az önkormányzatoknak azt a pénzt, amire szükségük lenne, ezáltal pedig az adófizetőket is megkárosítja. Zugló polgármestere elmondta, a helyiek jogosan várják el, hogy ha már befizetik az adót, akkor rendben legyen a lakókörnyezetük. Az önkormányzatok viszont tehetetlenek, hogyha nem kapják vissza a pénzt a kormánytól és nincs miből gazdálkodniuk.

Horváth Csaba a jövő évi választásokról is beszélt. Kiemelte, az MSZP nem automatikusan fogja támogatni Karácsony Gergelyt, ugyanakkor elmondta azt is, a párt nem lát jelen pillanatban mást, aki kihívóként megjelent volna. A szocialista politikus végül leszögezte, nem fognak új adókat kivetni Zugló polgáraira, hiszen ezt helytelennek tartja, pláne egy olyan időszakban, amikor az emberek teherviselő képességük határán vannak.

Kapcsolódó párttagok