mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 01. 13:42

Horváth Csaba: Nem engedünk a Diákvárosból!

Horváth Csaba: Nem engedünk a Diákvárosból!
Két fontos bejelentés várható a Fővárosi Közgyűlés mai ülése után: 2023-as Atlétékai VB akkor lesz, ha lesz Diákváros is, illetve a 14 év alattiaknak ingyenes lesz a közösségi közlekedés – mondta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Zugló polgármestere az ülés előtt tartott szerda délelőtti, budapesti sajtótájékoztatóján.

„2023-ban meg kívánjuk rendezni az Atlétikai Világbajnokságot Budapesten, de még ennél is jobban meg akarjuk építeni a Diákvárost ugyanazon a helyszínen. Éppen ezért nem is maradt más lehetőségünk, mint érdemben nyomást gyakorolni a kormányra, hogyha fontos nekik az Atlétikai Világbajnokság, akkor legyen ugyannyira fontos a Diákváros ügye is” – mondta Horváth Csaba.

Hangsúlyozta, a Diákváros sok ezer vidéken élő és Budapesten tanulni szándékozó fiatal tovább tanulását segítené. „És az is nagyon fontos, hogy ezen a helyszínen ne egy kínai pártegyetem épüljön – végső soron a magyar adófizetők pénzéből, aminek a többmilliós tandíjait a magyar vidéki diákok egészen biztosan nem tudnának megfizetni –, hanem legyen egy olyan helyszín, ahol a magyar diákoknak jövő és remény épül” – tette hozzá.

A szocialista politikus kiemelte, noha ma születik majd egy döntés, amely szerint a főváros eláll a rendezéstől bizonyos feltételek mellett, a kormánynak lehetősége van azt legalább három módon visszavonatni a jövőben. „Először is, vonja vissza a Fudan-törvényt! Másodszor, vonja vissza a Fudan-vagyonátadási kormányhatározatot és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket. Három: adjon írásos garanciát arra, hogy ezektől a tervektől végleg eláll, és a Diákváros ügye nem szenved további késedelmet és hátrányt” – sorolta a Karácsony Gergely vezette főváros követeléseit.

Emlékezetett, az a bizonyos, a kormány által felrúgott fővárosi megállapodás a VB kapcsán, amelyet a kerületek is támogattak, tartalmazott számos egyéb elemet, például közösségi közlekedési fejlesztéseket, illetve egy egészségügyi fejlesztési csomagot – amiből semmi nem valósult meg, mivel a kormány visszatartja az ígért forrásokat. „Kérjük a kormányt, ne trükközzön tovább, ne húzza az időt, hanem fizesse ki, ami a budapestieknek jár” – szólított fel.

„Ne világhírű egyetemeket csábítsunk ide 540 milliárdos hitelért – vagy jöjjenek ide, de a saját pénzükből –, hanem magyar egyetemeket tegyünk világhírűvé, akár ennél is nagyobb összegből, mert ez az igazi jövője Magyarországnak (…)” – mutatott rá Horváth Csaba.

Végezetül bejelentette, a 14 év alattiak számára ingyenessé teszik a közösségi közlekedést, ami nemcsak a családok érdekeit védi majd, de csökkenti fogja Budapest autós forgalmát is.

Kapcsolódó párttagok