mszp.hu | Belföld
2022. május 06. 20:51

Horváth Csaba: Politikai és társadalmi konszolidációra is szükség van

Horváth Csaba: Politikai és társadalmi konszolidációra is szükség van
Koncertekkel és az Esélyegyenlőségi díjak átadásával ünnepelték Zuglóban az Esélyegyenlőségi Világnapot.

Május 5-én az Esélyegyenlőség világnapja alkalmából Zugló Önkormányzata díjátadóval egybekötött nagyszabású rendezvényt szervezett, amelyen fellépett Agárdi Szilvi látássérült énekesnő, a Nem Adom Fel! együttes, a Paradance Company és a zuglói jelnyelvi kórus. A rendezvényre külön műsorokkal készültek a mozgás-, látás- és hallássérültek zuglói intézményei.

Az idei Esélyegyenlőségi díjat a civil szervezet kategóriában a Zsótér Pál Alapítvány kapta, amelynek célja a mozgáskorlátozott személyekéletkörülményeinek javítása, különösen a Mozgásjavító EGYMI-ben tanuló mozgáskorlátozott gyerekeké. A magánszemélyeknek járó díjat pedig Arany-Kovács Rozália vehette át, aki munkájával a ritka betegségekben szenvedő emberekre szeretné felhívni a figyelmet. Célja az, hogy közösséget teremtsen, támogassa a még nem diagnosztizált vagy a diagnózis árnyékában élő betegeket.

Az eseményen Horváth Csaba polgármester azt mondta: “Amikor azt mondjuk, hogy minden ember egyenlőnek született, az nem azt jelenti, hogy nem akarunk tudomást venni a velünk hozott különbözőségekről, hanem egy olyan világot szeretnénk, ahol le lehet dolgozni a hátrányokat. Azért adunk át minden évben esélyegyenlőségi díjat, hogy inspirációt adjunk és jutalmazzuk, fókuszba hozzuk olyan emberek és szervezetek munkáját, akik és amelyek sokat tesznek a hétköznapokban, hogy hidat építsenek épek és segítséggel élők között, és segítenek ledolgozni a hátrányokat.”

Kisné Szivcsovics Nikolett esélyegyenlőségi tanácsnok arról beszélt köszöntőjében: “Az, hogy valaki sérült, csak egy állapot, de ami fogyatékossággá, hiányossággá teszi ezt, az a környezet, ami sokszor nem akadálymentesített. Zuglóról elmondható, hogy több fogyatékos emberekkel foglalkozó intézmény – vakok iskolája, mozgásjavító iskola, hallássérültektanintézménye – van, ezeknek köszönhetően Zugló talán kicsit érzékenyebb, befogadóbb.”

A nagyszabású rendezvényen a vakok és hallássérültek Zuglóban működő iskoláinak és a Mozgásjavító iskolának a tanulói is felléptek. A produkciók nem egyszer könnyeket csaltak a nézők szemébe, különösen a jelnyelvi kórus előadása. Még egy Ability-pályát is felállítottak, ahol játékos formában igyekeztek megismertetni az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi élethelyzeteit. Volt kerekesszékes akadálypálya, kerekesszékes labdadobás, tanították a jelelést és ki lehetett próbálni a Braille-írást is.

Kapcsolódó párttagok