mszp.hu | Belföld
2023. május 24. 11:56

Horváth Csaba: Siker és felelősség

Horváth Csaba: Siker és felelősség
Az önkormányzatoknak és civileknek közösen sikerült megakadályozni a szakrendelők államosítását. Így továbbra is önkormányzati kézben maradhatnak a szakrendelők. „Siker és felelősség – ezzel a két szóval lehet jellemezni a döntést” – mondta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, Zugló polgármestere a szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

A kormány letett arról a rossz elképzeléséről, amely az önkormányzati szakrendelők államosításával, valamint tömeges szakemberhiánnyal járt volna.

„Siker az önkormányzatoknak, amelyek pártállástól függetlenül jelezték a nézetkülönbségüket, nemcsak az ellenzéki, hanem más önkormányzatok is. Mégiscsak sikerült eltéríteni – a civil kurázsi segítségével – ezt a kormányzati szándékot” – mondta Horváth Csaba.

Például a zuglói polgárok egy kutatás szerint 66 százalékban ellenezték, és csak 14 százalékban támogatták ezt a kormányzati tervet. Az elmúlt években komoly fejlesztések zajlottak Zuglóban is, 11 rendelő megújulhatott, sőt Zugló szívében egy vadonatúj szakrendelő beruházás előkészítése zajlik.

„A siker mellett a felelősségünk is meglehetősen nagy, hiszen továbbra is az önkormányzatok felelnek az egészségügyi ellátás helyben lévő megszervezéséért” – érvelt az MSZP fővárosi frakcióvezetője. Horváth Csaba elmondta, hogy összességében egy jó döntés született és készen állnak arra, hogy a kormánnyal szakmai egyeztetéseket folytassanak arra vonatkozóan, hogy ne az államosításban lássanak mindig megoldást, mert a korházak államosítása is negatív példa erre az egészségügyben.

A hármas metró elkészült, amely kormányzati támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg, de ebben a formában nem valósulhatott volna meg a budapesti civil kurázsi nélkül sem.

„Emlékeztetném az ittlévőket, hogy néhány évvel ezelőtt, a kezdeményezésemre egy népszavazási kezdeményezéssel éltünk, hogy minden metróállomás legyen akadálymentes. Ennek köszönhető, hogy az akkori vezetés meghátrált és a beruházás úgy folytatódhatott, hogy az akadálymentesítés teljes körű legyen. Tehát közös budapesti siker és öröm, hogy a hármas metró így készülhetett el” – mondta Horváth Csaba.

Felkészül a négyes metró, amelynek a meghosszabbítása először a Bosnyák térig, majd Újpalotáig és Budaörsi Virágpiacig készülhetne el.

„Bízom benne, hogy ezeknek a fedezetét, illetve a szakmai előkészítést is rövid időn belül útjára tudjuk indítani” – összegzett Horváth Csaba.

Kapcsolódó párttagok