Külföld | Horvátország uniós csatlakozás
2013. július 02. 08:43

Horvátország az Európai Unió tagja

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is részt vett a hétvégén a Horvátország EU-csatlakozása tiszteletére rendezett zágrábi eseményeken, így a vasárnap esti ünnepi rendezvényen, valamint az uniós intézmények zágrábi képviseletének hétfői megnyitóján.

Gurmai Zita sok sikert kívánt az Európai Unió 28. tagjának, és reményét fejezte ki, hogy a szomszédos Szerbiával is hamarosan megindulnak a csatlakozási tárgyalások, mert ez jelentené a legjobb garanciát a térség stabilitására. A hivatalos ünnepségek mellett, Gurmai Zita találkozott Višnja Ljubičić horvát esélyegyenlőségi ombudsmannal, valamint több, nőjogokkal foglalkozó horvátországi civil szervezet képviselőjével is.
 
A Višnja Ljubičić ombudsmannal folytatott megbeszélés témája gendersztereotípiák és a nők hirdetésekben történő szexista ábrázolásai voltak. Gurmai Zita elmondta: ezek, a nemi szerepekhez köthető előítéletek a mindennapok részét képezik. Súlyos problémára irányítják a figyelmet, és így nem lehet csak „egy legyintéssel” elintézni ezeket. Ehelyett a köztestületeknek figyelmeztetésekkel, ajánlásokkal kell fellépni a káros gyakorlat ellen.
 
A megbeszélések során Gurmai Zita bemutatta a fiatalok munkanélküliségének visszaszorítását, a nemek közötti bérolló megszüntetését, valamint a női képviselők arányának növelését célzó uniós kezdeményezéseket. „Célunk, hogy a csatlakozást követően, a horvát progresszív szervezeteket is minél gyorsabban bevonhassuk a közös munkába” – fogalmazott Gurmai Zita.