2011. augusztus 27. 10:40

HŐSÉGRIADÓ – PARLAGFŰRIADÓ!!!

Az elmúlt napokban bekövetkezett a ”parlagfűvészhelyzet”, a kormány pedig még mindig nem teszi meg a szükséges lépéseket.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Hálózatának hivatalos jelentése alapján, sötétbordó riasztás lépett életbe hazánkban az elmúlt napokban. Habár a parlagfű-szezon később indult meg, a 33. heti adatok alapján megállapítható, a légtéri pollenkoncentráció általánosan magas értéket ért el, amely egyben egy nagyon magas egészségügyi kockázatot is hordoz magában – mondta el Oláh Lajos a Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke.

A szocialista képviselő továbbá hangsúlyozta, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a hivatalos jelentés, amire hivatkozik a múlt heti adatokra alapoz, hiszen napjainkban Magyarországon nem megoldott a szolgáltatott adatok (pollenjelentés) aktualizálása, tehát az Aerobiológiai Hálózat csak a megelőző hétre vonatkozó hivatalos parlagfű pollen adatok alapján próbál következtetéseket levonni az aktuális hétre vonatkozóan.

Oláh elmondta, ennek megfelelően már az elmúlt héten is katasztrofális volt a helyzet, hiszen ha e terhelés alsó határát, azaz a 30 db parlagfű pollen/m3/nap-ot fogadjuk el irányadó célértékként, akkor is, annak akár tízszeresét is mérték már az elmúlt időszakban. Nagy valószínűséggel a kánikulának köszönhetően ehhez képest is számottevően nőtt a légtér parlagfűpollen-terheltsége és az ebből fakadó egészségügyi kockázat is. Arról már nem is beszélve, hogy bizonyos területeken, a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse is adódhat.

Mindezekre tekintettel Oláh Lajos arra kéri a kormányzatot, hogy azonnali hatállyal ”parlagfűriadó” figyelmeztetést adjanak ki az országban, hiszen amíg az időjárási viszonyok nem változnak hasonlóan magas, illetve növekedő pollenkoncentrációra lehet számítani. Továbbá kéri a kormányzatot, habár ebben az évben nem tettek semmit a pollenszám drasztikus csökkentése érdekében, legalább most tegyék meg a szükséges lépéseket a csaknem 2 millió magyar ember érdekében, főleg ha jövőre a hasonló helyzetet el akarjuk kerülni.

Oláh szerint azonnali hatállyal a vészhelyzet kezelése érekében többek között szükség van kormánybiztos kinevezésére, a Vidékfejlesztési Minisztérium munkacsoportjának kibővítésére, komplex kormányzati stratégia elfogadására, a bejelentések leegyszerűsítésére, az adófizetők egy százalékos felajánlásának ésszerű felhasználására, és annak átláthatóvá tételére, a belterületekkel kapcsolatos eljárás megváltoztatására, a szolgáltatott adatok (pollenjelentés) aktualizálására, a szakrendelések hatékonyabbá tételére, a napraforgó táblák hathatós parlagfűmentesítésének megoldására stb.

Miután a felsőbb légterekben jelenleg mért nagyon magas pollenkoncentrációk, a föld közelében tartózkodva – azoknál, akiknek szervezete érzékenyebben reagál a parlagfűre – nagyon komoly tüneteket okozhatnak, Oláh Lajos javasolja, hogy az érintettek az alábbiakat tartsák szem előtt:  

  • Az allergiások otthonukban napközben csukják be az ablakokat, éjjel szellőztessenek, vegyék be az orvosuk által előírt, illetve ajánlott gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket, immunerősítőket!
  • Az allergiások amennyiben lehetőségük van rá, kerüljék a szabad levegőn tartózkodást, ruházatukat és ágyneműjüket gyakorta cseréljék, illetve esténként ajánlott hajuk leöblítése is!
  • Továbbá megelőzésként ajánlott az allergéneket szűrő, jól záró, de a légzést megfelelő módon biztosító védőmaszkok viselése!
  • Vidéken ismerjük fel és kerüljük el, illetve az illetékes hatóságoknál jelentsük be a parlagfűvel borított területeket! Általában kiemelten magas egészségügyi kockázattal járnak többek között a fiatal parlagok, a nem megfelelő módon kezelt napraforgó táblák illetve egyes kapás kultúrák (pl. cukorrépa, dinnye).
  • Ne feledjük, hogy az érzékenység bármely korban kialakulhat és fokozódhat: ha az allergiás tünetek komolyabbá válnak és addig nem tapasztalt mértékben jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, allergológushoz! Az allergiások, ha szabadságukat erre az időszakra tervezték, keressék a hegyes, illetve nagyobb vízfelszínnel borított vidékeket! Nagyobb összefüggő parlagfűmentes területek elsősorban magashegységek közelében, illetve tengerpartokon találhatóak.

Végül tisztelettel kéri a média képviselőit, hogy a fenti javaslatokat, amennyiben módjukban áll népszerűsítsék a lakosság körében, hiszen csaknem 2 millió ember helyzetét könnyíthetik meg ezáltal.