mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. április 21. 16:16

Hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot!

Hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot!
Hosszabbítsa meg a kormány a kilakoltatási moratóriumot, hiszen 9-10 nap múlva lejár – követelte Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatón szerdán. Ennyi idő alatt az érintett családok nem tudnak munkát szerezni és a lakhatásukról gondoskodni, már csak a járvány miatt sem – tette hozzá.

„Azt kérjük, követeljük a kormánytól, hogy hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot, méghozzá addig, ameddig újra el nem számoltja a bankokat” – mondta a képviselő.

Az MSZP újra benyújtja erre irányuló, korábban elutasított parlamenti határozati javaslatát, „hogy segítsünk, hogy hogyan kell elszámoltatni a bankokat újra” – közölte.

A szocialistáknak a családok lakhatási és megélhetési biztonsága a legfontosabb, ebben a pandémiás helyzetben „talán fontosabb, mint máskor”. Jelenleg is mintegy 120 ezer ingatlan „vergődik a devizacsapdában”, mintegy 900 ezer ember lehet érintett – folytatta.

Márpedig, ha lejár a moratórium, akkor „elindul a végrehajtó”, és újra családok százait, ezreit fogjak kirakni az utcára. Magyar családokat, „akik nem olyan szerencsések, mint a körülöttünk lévő országokban lévő devizahitelesek” – mondta.

Horvátországban és Romániában már a devizahitelesek kártalanításáról beszélnek, Csehországban és Lengyelországban már törvényt fogalmaznak erről – sorolta.

Magyarország viszont „makacsul tartja magát” ahhoz a 2015-ös megállapodáshoz, amit Orbán kötött az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD). Ebben vállalta: kormánya nem gördít akadályt a magyar családok kilakoltatása elé; a devizahitelek forintosítása egy fillérjébe nem fog kerülni a bankoknak; és nem hoz olyan törvényeket, ami a bankok profitját bármiben is csökkentheti – ismertette.

„Így állt Orbán kormánya a családok helyett a pénzvilágnak az oldalára” – mondta Szakács, hozzátéve: a magyar családoknak viszont összesen annyit kínál, hogy hosszú és nagyon drága pereskedésben próbálják meg az igazukat keresni.

Furcsának nevezte, hogy ebben a pereskedésben a bankokat az Orbán volt igazságügyi minisztere, a jelenlegi európai uniós képviselő, Trócsányi László nevével fémjelzett ügyvédi iroda képviseli.

„Nem furcsa az, hogy a volt igazságügyminiszter irodája alapvetően abban érdekelt, hogy minél több családot rakjanak ki az utcára? Hiszen akkor ő annál többször nyer a bankok oldalán!” – mondta Szakács.

Pedig 2010-ben a Fideszesek még jól tudták, hogy a bankok becsapták és megtévesztették az ügyfeleiket. Törvényeket is hoztak ez ellen, de ezekkel „inkább a saját klientúrájuknak”, illetve az érintettek nagyon kis részének segítettek csak – mondta.

Az MSZP kérésének a bankok elszámoltatásán kívül van egy különleges oka: már egy éve tart a pandémiás helyzet, és a válságban nagyon sokan elveszítették a munkájukat vagy a megélhetésük egy nagy részét.

„Azt szeretnénk látni, hogy a kormány meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot. Azt szeretnénk látni, hogy a kormány eldönti, hogy a családok mellé áll vagy a pénzvilág mellett marad. Bizonyítsák be, hogy a bankok helyett, a pénzvilág helyett a családok mellé állnak!” – mondta Szakács.