mesterhazyattila.hu | Belföld
2012. december 30. 07:55

Hosszú menetelés

Van ok az aggodalomra, mikor Orbán Viktor jobb évet ígér 2013-ra. Mint tudjuk, mindig az ellenkezője igaz annak, amit a Fidesz elnöke állít vagy ígér. A jobb időket megígérte már 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben is a következő esztendőre. Most, sajnos, megígérte 2013-ra is.  

Rezsistop, minimálbér-emelés, egyensúlyban tartott költségvetés, gazdasági növekedés - állítja a kormány. Az igazság azonban így szól: infláció, adóemelések tömkelege, a legszegényebbek rezsijének további növekedése, befagyott munkaerő-piac, hitelszűkétől szenvedő hazai vállalkozások, bizalmatlan befektetők, recesszió, ide-oda rángatott költségvetés, kivéreztetett egészségügy és oktatás, egyre növekvő szegénység, mindent elárasztó fideszes korrupció, megfélemlített közalkalmazottak, átvert diákok, megalázott közmunkások, végleges kivándorláson gondolkodó százezrek. Ez vár Magyarországra 2013-ban.

Fontosnak tartom, hogy minél többen értsék: Orbán Viktor nem tévedésből vezeti így az országot. Hanem azért, mert őt kizárólag saját hatalma, saját oligarchái vagyona, saját állampárti törekvése érdekli, semmi egyéb. Minden törekvése e célokat szolgálja. Ezért van óriási jelentősége az előttünk álló két évnek. 2013-ban minden tudásunkat összpontosítva kell felkészülnünk a sorsdöntő 2014-es választási szuperévre. Előbb a jövőre alighanem alaptörvénybe emelt regisztráció során, majd az országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásokon kell helytállnunk.

A feladat nem mindennapos, a küzdelem tétje sem a szokásos. Nem egyszerűen a kormány sorsa a tét. Magyarország jövője forog kockán. Az ország leszakadásának és a társadalom szétszakadásának kell gátat vetnünk 2014-ben. Majd pedig azonnal, türelmi idő nélkül kell bizonyítanunk, hogy képesek vagyunk a folyamatok megfordítására. Ebben a munkában a szocialisták minden erejüket bevetve jelen lesznek majd és örömmel veszik minden más felelős, demokratikus ellenzéki erő partnerségét.

A Fidesz valamennyi elképzelhető eszközzel igyekszik majd gátat vetni a változásnak. Nem szabad megijedni ettől. Fel kell rá készülni és fel is fogunk készülni. A választások megnyerhetők. Azon a módon fogjuk a győzelmeket megalapozni, ami a legközelebb visz a választókhoz: az utcán, személyesen találkozva, lábon lejárva az országot. Hosszú menetelésre készülünk, a szó legszorosabb értelmében. Azon leszünk, hogy 2013 a szövetségkötés éve legyen az ellenzéki oldalon és minél többen, minél nagyobb erővel vethessük bele magunkat a kampányba, minél többen indulhassunk neki a hosszú menetelésnek.

Látszólag nehezíti a dolgunkat, hogy a Fidesz által kialakított helyzetben nem lehet ígérgetni. Ez azonban előny is: a választók szomjaznak az őszinte szóra, a reális célkitűzésekre, az átgondolt döntésekre. Lázálmok és látomások helyett a ténylegesen elérhető legjobbra tartanak igényt.  Biztos vagyok abban, hogy a szocialisták meg tudnak felelni ennek az elvárásnak.

A változás lehetőség, mert meg lehet csinálni. A változás felelősség, mert meg kell csinálni az ország érdekében. Az MSZP sosem fog megtorpanni, nem fog elkeseredni, nem fog meghátrálni. Végigcsináljuk, amit elterveztünk, hogy Magyarország megszabadulhasson Orbán Viktor embereket szegényítő, korrupt és antidemokratikus rendszerétől. Az Orbán-rendszert elkeseredéssel, elfordulással nem válthatjuk le. Azon leszünk, hogy a változásba vetett hitünket és gyarapodó lelkesedésünket minél több emberre, az ország többségére átragasszuk. Ha így lesz - és hiszem, hogy így lesz -, akkor nincs az az adminisztratív akadály, amely meggátolhatná a 2014-es választások mindegyikének megnyerését, majd az azt követő tisztességes, sikeres kormányzást.