MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld | menekültügy
2015. június 26. 12:15

Hosszú távú megoldás kell a migráció kérdésére

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nagy kihívás előtt áll Európa és nem rövid, hanem hosszú távú szempontok kell, hogy vezessék a megoldás megtalálásában a migráció kérdésében. 

Tóbiás József pénteki budapesti sajtótájékoztatóján - megerősítve az általa Brüsszelben elmondottakat - közös európai megoldás keresése mellett foglalt állást. Értékelése szerint a 21. század elején elnyúló vándorlásra, menekültáradatra számíthat Európa.

Elmondta, Európa vezetőinek, így a magyar kormánynak is rövid távon biztosítania kell a schengeni határok védelmét, hogy minden magyar állampolgár biztonságban tudja magát. Hozzátette: biztosítani kell azt is, hogy a magyar állampolgárok szabadon mozogjanak Európában.

Szerinte hosszú távon az lehet a megoldás, hogy azok az országok, ahonnan a menekültek érkeznek, újra biztonságossá válnak. Ha "a helyben maradás programját" Európa közös erőfeszítéssel megalkotja, akkor a következő 10-15 évben ez a kérdés kezelhető - mutatott rá.

Tóbiás József középtávú megoldásnak nevezte a kvótarendszert, amely szerinte hasznos lett volna Magyarországnak, és a magyar kormánynak támogatnia kellene azt. Jelezte, az MSZP a migráció kérdésében a nap folyamán civil és szakmai szervezetekkel egyeztet, hogyan lehetséges nem politikai megoldásokban is gondolkodni.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy nem lehet gyűlöletkampánnyal ezt a kérdést megoldani, nem lehet párpolitikai célokra felhasználni emberi sorsokat csak azért, mert szavazatot akarnak szerezni a szélsőjobboldalról, vagy akár baloldalról. Felelősséggel kell hozzáállni ehhez kérdéshez - hangoztatta, hozzátéve, hogy sem a szögesdrót, sem nemzetközi egyezmények felmondása nem segíti Magyarországot.

Kitért arra, hogy az EU 40 milliárd forintot költ menekültügyi hivatalokra, a schengeni határok védelmére és az Europol finanszírozására, ennek a többszörösére van szükség.

Tóbiás József csütörtökön Brüsszelben részt vett európai baloldali politikusok találkozóján, ahol olyan kérdésekről folytattak vitát, amelyek kapcsolódnak azokhoz a kérdésekhez, amelyek a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs napirendi pontjai, illetve amelyeket kiemelkedő európai érdeklődés övez.