2012. április 03. 15:02

Hova lett a 10 milliárd

A múlt héten azt tettem szóvá egy vesztes per kapcsán, hogy a fideszes önkormányzat több mint 100 millió forintot költött egy ügyvédi irodára. Ez az ügyvédi iroda csak a perek kapcsán és konkrét feladatokra kapott ekkora összeget, emellett folyamatos havi megbízási díjat is kap a várostól, sőt a város cégétől is. Hogy mennyit, azt jótékony homály fedi, de remélem egyszer ezek nagyságára is fény derül.

Mai sajtótájékoztató témája újra az adósság. Mint azt az Állami Számvevőszék 2011. decemberében megállapította 6.9 milliárd forint hitellel vette át a várost 2006-ban Fodor Tamás és a fideszes többség. Ez a hitel mára 17 milliárd fölé kúszott, ezért joggal kérdezik a soproniak, hogy hová lett a 10 milliárd?

Méltán kérdezik ezt az emberek, hiszen, egy évek óta húzódó, soha be nem fejeződő Fő tér rekonstrukción kívül semmi kézzelfogható nagyobb projekt nem indult és nem folyik már több mint 5 éve.  
Aki ismeri egy kicsit a fidesz logikáját és Fodor Tamás elkötelezettségeit, az tudja, hogy a pereskedés mellett a médiában való szereplés a kedvenc időtöltése. Az elmúlt hónapokban utána számoltunk, mennyi pénzt költött a soproniak adójából a fidesz maga és nem létező teljesítménye reklámozására 2006. október óta.

Az elektronikus sajtó, azaz a soproni televíziók (Sopron Tv, Pulzus Tv) és rádió (Corvinus rádió) 2007-2011. között 411,3 millió forintot kaptak.
A Helyi Téma 4 és fél éves „áldásos” tevékenységét több mint 150 millió forinttal jutalmazta Sopron városa a Pro Kultúra Kft-n keresztül.
Persze a 2012-es esztendő a válság év, ezért óvodákat vonunk össze, szociális támogatásokat kurtítunk meg, de a közérdekű tájékoztatásra és a Soproni Témára idén is jut körülbelül 90 millió forint.
Így összességében megállapíthatjuk, hogy a Fodor éra 7 évében csak kommunikációra elkölt, illetve elköltött több mint 650.000.000,-Forintot.

Az ügyvédi megbízási díjakkal és sikerdíjakkal, valamint az önreklámra elszórt hihetetlen magas összegekkel meg is találjuk egy jó részét, hogy annak a tíz milliárd forintnak, ami látszani nem nagyon látszik a városunkon, de a törlesztését még unokáink is fizetni fogják.

Kalmár István,
MSZP Sopron elnöke