MTI/mszp.hu | Gazdaság | plenáris ülés parlament
2013. április 16. 09:30

Hová lett az emberek biztonsága? - Országgyűlés

Nyugdíj-megtakarítások, beiskolázás, intézkedések a közösségi közlekedésben, lehetetlen állapotok a beiskolázás során, vagyonőrök kötelező továbbképzése, alapvető élelmiszerek áfája. Ülésezett a parlament.

Hová lett az emberek, a nyugdíjak biztonsága?

Józsa István azt firtatta, ki érezheti biztonságban a nyugdíját, valamint azt: hová lett az emberek nyugdíj-megtakarítása. Kérdésével Rogán Antal fideszes frakcióvezetőhöz, Varga Mihály gazdasági miniszterhez és Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult.

Szerinte ma már nincs mit jóváírni az egyéni nyugdíjszámlákon, az emberek befizetései egyszerűen eltűntek. Közölte azt is: aki a pénztárakban maradt, jelentős megtakarítást ért el, míg az állam rosszul gazdálkodott a nála lévő forrásokkal. Botránynak nevezte, hogy a Fidesz az emberek pénzét "felelőtlenül eltőzsdézte", és olyan gazdaságpolitikára pazarolta, amely sem új munkahelyeket nem tudott teremteni, sem a gazdasági növekedést nem indította el, de még az adósságot sem csökkentette megfelelő mértékben.

Lehetetlen állapotok a beiskolázás során

Hiller István mérges szülőkre, értetlenkedő iskolaigazgatókra hivatkozva arról beszélt, hogy ezekben a hetekben folyik az iskolai beiratkozás, és a kormányzati döntések nyomán gyakorlatilag megszűnt annak a lehetősége, hogy a szülők, óvodapedagógusok együtt döntsenek az iskolaérettségről. A határidőket megváltoztatták, de a következményekkel nem számoltak, így több helyen lehetetlen állapotok alakultak ki - fejtette ki a szocialista politikus. Azt kérdezte: mit tud mondani az államtitkár az érintett 15 ezer szülőnek, akik értetlenül állnak azelőtt, hogy gyermekeiket nem tudják beíratni az iskolába?

Előzetes bejelentés nélküli intézkedések a közösségi közlekedésben

Tóbiás József szerint ellenzékben a kormány azt ígérte, a kihasználatlan, és szüneteltetett vasúti vonalakat újraindítják, de 2012 áprilisától 412 járatot szüntettek meg, és a személyszállítási törvényben azt sem garantálják, hogy a kieső járatokat busszal, vagy egyéb módon biztosítják. Hozzátette: az új tarifakoncepcióról, kedvezményekről a mai napig nincsenek ismereteik, és azt kérdezte: mi indokolja, hogy előzetes bejelentés nélkül vezessenek be több százezer utas számára kedvezőtlen intézkedéseket, jegydrágításokat?

Vizsgálják felül a vagyonőrök kötelező továbbképzését!
    
Harangozó Tamás arról beszélt, hogy idén továbbképzésre és vizsgára kötelezték az összes, közel 80 ezer vagyonőrt, de ez inkább pénzbehajtásnak tűnik annak fényében, hogy egy 40 órás képzés szerinte nem is alkalmas a megfelelő minőségű tudás átadására, ráadásul a Belügyminisztérium még nem is tette közzé a tananyagot.

A képviselő arra szólította fel a belügyi tárcát, hogy vizsgálják felül a 11 ezer forintos tanfolyami díjat, hosszabbítsák meg a szerinte tarthatatlan év végéig szóló határidőt, és biztosítsák a fizetett távollétet a vagyonőröknek legalább a tanfolyam idejére.

Alkotmányjogi szakvélemény a Velencei Bizottság jelentésével szemben?

Az MSZP-s Harangozó Gábor arról kérdezte a külügyminisztert, kiket kért fel - Trócsányi László párizsi nagyköveten keresztül -, hogy alkotmányjogi szakvéleményt készítsenek a negyedik alkotmánymódosításról, és milyen díjazásban részesíti őket ezért.

Hozzátette: Trócsányi póttagja a Velencei Bizottságnak, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes tanácsadó testületének, amely jelenleg is véleményezi az alaptörvény legutóbbi módosítását. Ehhez képest - folytatta a szocialista politikus - az Orbán-kormány épp a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Velencei Bizottság egyik tagját kérte fel arra, hogy készíttessen a Velencei Bizottságétól eltérő szakvéleményt.

Baráti földosztás a Hortobágyon?

Gőgös Zoltán arról beszélt: a hortobágyi génmegőrző kft. felmondott egy 3 milliárd forintos uniós támogatást.

Szavai szerint a problémát az okozta, hogy a vidékfejlesztési tárca vezetője bejelentette: nyolcezer hektárt magáncélra adnak bérbe. A szocialista képviselő szerint mára "nagyjából meg is van az a 38 személy, aki ezt a nyolcezer hektárt használni fogja", így a természetvédelmi területen az Európai Unió által támogatott tájrehabilitációs legeltetési program végrehajtása helyett "baráti földosztásba kezdenek".

100 milliárd forint hiányzik a települések finanszírozásából

Göndör István szocialista képviselő szerint a kormány szűkítette az önkormányzati feladatok körét és a finanszírozást is megváltoztatta. Szerinte az átcsoportosítások a települési önkormányzati rendszerből mintegy 100 milliárd forint hiányzik. Feltette a kérdést: miben reménykedhetnek, akik nem tudják kiegészíteni forrásaikat?

Támogatja-e a kormány az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését?

Pál Tibor a szociális boltokról szólva elmondta: a rászorulók számára jelentős kedvezményeket biztosító hálózat valójában az igen magas élelmiszer-áfának megfelelő mértékben csökkenti árait. Kiemelten szólt az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentő javaslatukról, amelynek köszönhetően szerinte nem kellene szociálisbolt-hálózatot működtetni.