2011. december 03. 13:22

Hová tűnt 2 milliárd forint?

Tulajdonképpen nem is az összeg mértéke a legdurvább – bár mindenki örülne ennyi pénznek – hanem az elv. Miként történhet meg, hogy egy állampolgári gyűjtőakcióban beérkezett támogatással lassan egy éve képtelen elszámolni a kormány? Hiába követeli rendre az ellenzék, a szakmai, civil szervezetek mindegyike, egyetlen tételes elszámolást nem látott eddig senki? Orbán Viktor ezt a szellemiséget akarja meghonosítani az országban?

Az egész ország megmozdult, hogy a bajba jutott, szinte egy pillanat alatt földönfutóvá lett kolontári, devecseri, somlóvásárhelyi családokat adományaikkal segítsék. Csodálatos volt megélni, hogy egy nemzet milyen összetartó a bajban. Úgy vélték ebből a pénzből közvetlenül a katasztrófa sújtotta embereknek segítenek új életet kezdeni, hiszen Orbán Viktor adományozásra felhívó szavai is ezt sugallták. Ezzel szemben felháborító gazemberség, hogy ezen csodás hazafiaknak adományait az állam einstandolta. Egyre több adományozó érzi magát becsapottnak, mivel a segítségük nem jutott el oda, ahova szánták. Sőt nagy része sehová sem jutott, hanem a kormányzati bankszámlán hízik.

A Nemzeti Kármentő Alaphoz befolyt összegek elosztását a kármentő bizottság végzi, amelynek élén a Fideszes képviselő Lasztovicza Jenő áll. A Magyar Kármentő Alap számlájának aktuális egyenlege november 7-én 1 milliárd 783 276 572 forint volt, a károsultak részére támogatásként 350 millió 003 099 forintot utaltak el. Ami megdöbbentő: a családoknak közvetlenül csupán 26,5 millió segélyt osztottak ki, a többit a térség fejlesztésére fordították.

Holott szó nem volt arról, hogy a térséget fogják támogatni, például műfüves kézilabdapályával, településrendezési terv felülvizsgálatával. Orbán Viktor most olyasmire hivatkozik, amit sehol, semmilyen formában nem közölt az adományozó lakossággal: az Alap felhasználásáról szóló rendeletben nincs benne, hogy az adományokat közvetlenül és kizárólag a katasztrófa károsultjainak kellene juttatni. A kormányrendelet 9 §-a szerint az MKA forrásai közcélokra is fordíthatók. Az átverés reklámarca – immáron sokadszor – Orbán Viktor volt. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy szélhámosságot követett el, hogy ismét csúnyán becsapta a jóhiszemű embereket?

Az MSZP követeli, hogy az Orbán-kormány haladéktalanul közölje, hogy megvan-e a polgárok adománya. A költésekkel tételesen, minden elemet feltűntetve számoljon el a Kármentő Alap. Ezen felül követeljük, hogy a kormány közölje, miért nem tartották be saját, március 3-án kelt határozatukat, miszerint Devecser 1 milliárd 50 milliót, Kolontár 300 milliót, míg Somlóvásárhely 150 milliót kap a befizetett adományokból az önkormányzatok katasztrófahelyzettel összefüggő közösségi céljának finanszírozására. Ezen felül követeljük, hogy tegyék átláthatóvá a lenyúlás gyanús, a csalás határát súroló kormányzati akciókat!

Lukács Zoltán MSZP
frakcióvezető-helyettes