Belföld, Gazdaság
2013. július 15. 14:04

Húsválság: Orbán a hibás

A pápai húsüzem válsághelyzetét az Orbán-kormány felelőtlen és káros gazdaságpolitikája idézte elő.

A Pápai Hús 1913 Kft. hónapok óta húzódó válságának okozója a teljes magyar húsipar általános válsága, amelynek egyedüli felelőse az Orbán-kormány által 2010 óta folytatott felelőtlen és káros gazdaságpolitika.

Az Orbán-kormány 2010 óta egyre súlyosabb adóterhekkel sújtja a feldolgozóipart. A terhek mára nem csak versenyképtelenné, de egyenesen gazdaságtalanná tették a húsipart Magyarországon. Éppen ezért mondjuk el újra és újra: a hazai húsipar megmentéséhez, talpra állításához és hosszabb távú működésének biztosításához immár nem elég egy-egy homályos vagy hangzatos kormányzati ígéret, és nem segít a Hajdú-Bét károsultjainak politikai célú megmentése sem.

A feldolgozó üzemek megmentéséhez látszatintézkedések helyett radikális áfacsökkentésre, valamint a kapkodva bevezetett e-útdíj rendszer azonnali leállítására lenne szükség, a szállítási költségek drasztikus drágítása ugyanis egész biztosan az utolsó szög lesz a magyar húsipar koporsójában. A magyar élelmiszeripar hosszú távú versenyképességének újrateremtéséhez pedig alapvető szemléletváltásra, gazdaságpolitikai fordulatra lesz szükség.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke