Belföld
2012. december 07. 10:47

Húsz éve szomjazik Szigetköz - hozzászólás a parlamenti küszöb-vitához

Az a bizonyos küszöb a szigetközi folyóágakba építendő fenékküszöbö(ke)t jelenti, amelyek oly mértékben megemelnék a folyóágakban a szlovákok által most is átadott 100-400 m3/s víz szintjét, hogy a víz a mederből kifelé szivárogjon a talajba és ne a talajból a mederbe.

Nyilvánvaló, hogy alapvetően a meder- és talajvízszintek különbsége határozza meg a vízszivárgás irányát és mértékét, nem pedig a mederben áramló víz mennyisége.

Mégis a parlamenti vitában a képviselők és a kormány képviselője arról vitatkoztak, hogy a fenékküszöbök építése helyett inkább több vizet – legalább 50 %-ot (1000 m3/s-ot) – kell követelni a szlovákoktól.

Mindegyik parlamenti párt a fenékküszöbök mellett volt, kivéve az LMP-t, akinek a képviselője, a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke azonban biológus, aki benne volt a Védegyletben, amely támogatta a Duna Chartát, amely papírsárkánynak nevezte a dunacsúnyi dúzzasztót, és amikor mégis üzembe helyezték szivattyúkkal emeltette a vizet a Szigetközbe.

Csak a Horn-kormány szűntette meg ezt az őrületet és kezdte meg a szigetközi folyóágak vízszintszabályozását.

Megkezdte, mert szlovákok 20 éve elterelték a Dunát, azért mert mi a magyar területen lévő Dunakiliti duzzasztómű építését – átadás előtt – abbahagytuk és a vízkormányzást „átadtuk” a szlovákoknak.

Az igaz, hogy inkább azt akartuk, hogy a szlovákok is álljanak le az építkezéssel, de hát ők nem akarták veszni hagyni azt a sok munkát a Bősi Erőmű építésébe fektettek - no meg a zöld villamos energia is fontos volt nekik.

A Hágai Bíróság ugyan elmarasztalta Szlovákiát a Duna egyoldalú eltereléséért, de az erőmű lebontására nem kötelezte őket, további 7 kérdésben pedig Magyarországot marasztalta el.

Köztük a környezetvédelmi katasztrófára való hivatkozásunkat sem fogadta el. Mi – legalábbis a kormány képviselője – pedig a környezeti károkra hivatkozással nem akarjuk a fenékküszöböket és duzzasztóműveket!?

Hiába gyűjtöttek a szigetköziek 71 ezer aláírást a Szigetköz vízgazdálkodásának rendezéséért az Országgyűlés csak arról hozott határozatot, hogy 1 hét múlva eldönti mikor fog a népi kezdeményezésről tárgyalni.

Még a Mosoni Duna torkolati műtárgyáról sem hoztak határozatot, holott annak vize 4m-t zuhan az erőmű alatti Duna szakasz kimélyült medrébe – Győrnél fél lábszárig ér a Mosoni Duna.

Bódás Sándor,
az MSZP Környezetvédelmi Tagozatának elnöke