Belföld | hamvasztás temetkezés
2012. november 14. 09:46

Ideje búcsúzni

A szeméttelepről előkerülő urnák arra hívják fel figyelmet, hogy az életszínvonal romlásával párhuzamosan egyre többen méltatlanul helyezik végső nyugalomra szeretteiket.

Látszólag ezt akadályozná meg a kormány egy augusztus végén vitára bocsátott jogszabálytervezettel. A javaslat a családtagok közjegyző előtti nyilatkozatához kötné a hamvak kiadását, a temetői díjak kifizetésére kényszerítve a hozzátartozókat.     

A tervezet nemcsak a szegényebb családoknak nehezítené meg a dolgát, de a temetkezési vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozná. A kötelező foglalkoztatás és az egészségügyi intézmények tőszomszédságából való eltiltás miatt több temetkezési vállalkozás eltűnhet, és akkor valóban csak a 80 ezres állami hamvasztás marad az 50-60 ezres piacihoz képest.     Ezért lett volna jó, ha a tervezetért felelős minisztérium államtitkára érdemi, megnyugtató választ adott volna a héten a Parlamentben feltett kérdéseinkre. Ehelyett azonban csak személyeskedett és jó tanácsokat osztogatott.     

Akkor és ott sajnos úgy tűnt, az Orbán-kormány még mindig azt képzeli, hogy élet és halál ura Magyarországon. Amit és ahogy az államtitkár mondott, azt mutatja, hogy a kormány nem látja, egyeseknek milyen megpróbáltatást jelent tisztességgel eltemetni elhunyt hozzátartozóikat. Mert a kormány ebből is csak egy újabb bevételi lehetőségeket lát, "természetesen" megint az elszegényedett családok kárára. Ideje lesz búcsút inteni. Önök nem így gondolják?

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese