mszp.hu
2017. június 14. 12:19

Ideje elkezdeni a klímavállalások teljesítését, máskülönben a szegények fizethetik meg a számlát

„A klímaváltozás elleni küzdelem nem szimplán környezetvédelmi kérdés, ennek például gazdasági, szociális, oktatási oldala is van, egyszóval össztársadalmi projekt” - hívta fel a figyelmet Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő.

Az Európai Parlament képviselői ma vitatták meg az USA tervezett kihátrálását a karbon-szegény gazdaság felé vezető párizsi klíma-egyezményből, amivel kapcsolatban korábban a világ közel 200 országa kötelezte el magát. Emellett az Európai Bizottság kibocsátás csökkentési javaslatáról is ezen a héten hoztak döntést az Európai Unió egyik legfontosabb intézményében. Ez utóbbi javaslat 30%-os kibocsátás csökkentést vetít előre a mezőgazdaság, a közlekedés, az építőipar és a hulladékkezelés területén.

„Látható, hogy a szociális elemek erősítése nélkül nem leszünk képesek elérni az éghajlat-céljainkat. Összetett feladat áll előttünk, amit további égető problémák is tetéznek: egyszerre kell kezelnünk az energiaszegénység kérdését, a megújuló és nem veszélyes energiatermelést, az energiaárak valódi csökkentését, az energiatermelés diverzifikálását, vagy éppen olyan okos rendszerek üzembeállítását, mint az ’okosfalvak’ modellt. Óva intem a magyar kormányzatot, hogy kilépjen a klíma-egyezmény felelőssége alól, vagy, hogy a hamarosan bekövetkező kormányváltás miatt direkt késlekedjenek. Felszólítom a kormányzatot, hogy kezdjen el konkrét lépéseket tenni a vállalások megvalósítása érdekében! Az Európai Bizottság és az Európai Parlament javaslatai alapján nem egy ördöngösség ezt megtervezni. Az irány is meg van – konkrétan előre –, mivel minden késlekedés az adófizetők kárára megy” - világította meg Szanyi Tibor EP-képviselő.