MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2017. április 18. 19:13

Ideje kezet mosni, miniszterelnök úr! - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Öntsünk tiszta vizet a lavórba! Ideje kezet mosni Miniszterelnök Úr!

Tóth Bertalan felszólalását úgy kezdte, "hiába kértük Jánost a múlt héten, hogy ne írja alá CEU-törvényt", mégis megtette, de a köztársasági elnök is tárgyalásos megoldást szorgalmazott.

A képviselő úgy értékelt: az öregedő Fidesz hadat üzent a fiataloknak, az egyetemeknek, az EU-nak és a civil társadalomnak. Szerinte "a volt Soros-ösztöndíjas" semmit nem tűr el, ami nem tőle függ. A tüntetéshullán pedig annak a jele, kezd betelni a pohár - mondta.

Hozzátette: egyre többen értik, hogy sorosozással nem lesz több munkahely, migránsozásból nem lehet megélni, a Fidesz által terjesztett gyűlölettől nem lesz jobb hely Magyarország. Közölte, a Fidesz putyini módszerekkel, Putyin érdekében puccsot hajt végre saját népe ellen.

Hatalmas különbség a magyar fizetésekben!

Gúr Nándor arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyok az országon belüli területi különbségek a foglalkoztatásban és a fizetésekben. Míg Budapesten a nettó átlagkereset 226 ezer forint, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében "félelmetesen kevés", 118 ezer - mondta a statisztikai hivatal adataira hivatkozva, úgy értékelve, hogy éppen a legsanyarúbb helyzetben lévőket hagyja a slamasztikában a kormány.

Azt is megjegyezte, előfordul, hogy ugyanaz a cég a hátrányos helyzetű térségekben ugyanazért a munkáért kevesebbet fizet, mint máshol.

Piacképes tudást!

Teleki László azt mondta, hogy az iskolában a gyermekeknek az alapvető kompetenciákat kellene befogadniuk, de a jelenlegi iskola- és szakképzési rendszer képtelen megoldani ezt a feladatot. A szakemberhiányt viszont nem lehet megszüntetni, ha a fiatalok nem szerzik meg a kellő képesítést és szaktudást - emelte ki. A szakoktatás jelenleg túlságosan is a pillanatnyi igényekre koncentrál - bírált a politikus.

A képviselő azt kérdezte, hogy mikor lehet valódi eredményeket látni a szakképzésben, mikor tesznek lépéseket a hazai szakképzési rendszer javításának érdekében.

Ki akadályozza az egészségügyi államtitkárt a munkavégzésben?

Tukacs István cáfolta az egészségügyért felelős államtitkár szavait, amelyek szerint az államtitkár ötpontos programjának egyes elemei az ellenzék támadásai miatt késnének vagy kellett volna leállítani. Kijelentette: az ellenzék helyett a probléma valódi oka a pénzhiány és a kellően felkészült stáb hiánya.

Elúszó milliárdok a vizes VB-re?

Burány Sándor a vizes vb-ről kérdezett, és a szerinte elúszó milliárdokat tette szóvá. Mint kiemelte: nem múlik el nap, hogy ne derülne ki, milyen módon emelkednek a költségek. A legújabb információk szerint 7,8 milliárddal lesz több a kiadás - mondta a képviselő, s tételesen részletezte azokat.

Tudja a kormány, végül mennyibe fog kerülni? - kérdezte a szocialista politikus, hozzátéve: kezdetben 8 milliárddal számoltak, majd lett 25 milliárd, s ma már 100 milliárd felett járnak.

A soros bűnbakok a civilek

Bárándy Gergely arról beszélt, hogy az "Orbán-rezsimnek" útjában vannak a gondolkodó emberek. Szerinte a CEU oktatói ilyenek: kritikus, gondolkodó emberek csapata, és kiemelt bűnük, hogy ilyeneket is képeznek. Úgy látta, hogy most a kritikus civilek megbélyegzése folyik, "haladnak a putyini úton".

A politikus azt kérdezte, mi a következő cél? Bárándy Gergely azt is firtatta, mi a véleménye a miniszternek Orbán Viktor kijelentéséről, miszerint viszket a tenyere a tüntetőktől. Ezzel szerinte burkoltan tettlegességre hívja fel saját szimpatizánsait. A megtévesztettek világa.

Kinek használ a lex CEU?

Hiller István azt mondta, hogy a Lex-CEU ügye nem zárul le azzal, hogy a parlament elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta a jogszabályt. A nemzetközi reakciókra válaszul a kormányzati érvelésben megjelent az az elem, hogy az egyetem ügye mellé állókat megtévesztették - közölte, majd felsorolt több, a CEU-t támogató egyetemet, a tudományos valamint a közélet ismert szereplőit. A politikus azt kérdezte, ki és hogyan tévesztette meg tudósok, professzorok százait.