mszp.hu | Belföld, Külföld | bevándorlás nyílt levél
2015. június 21. 10:32

Ideje lett a hidegvágónak; avagy 7594 órával a miniszterelnök tusványosi beszéde után

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (46.)

„Vannak olyanok, akik huszonöt évvel a valódi rendszerváltást követően, a Szent István-i törekvés tulajdonképpeni beteljesítése után újra vasfüggönyt húznának Európa és Magyarország közé. Nem nyirkos fémdrótból, hanem ideológiai és gazdasági zárványból font, illiberális vaskerítésből” – fogalmaztam néhány hónapja az orbáni rezsimről. Ekkor még nem tudhattam – ki hitte volna –, hogy hamarosan a nyirkos fémdrót fizikailag is megvalósul.

Az MSZP legutóbbi pártértekezletén, a hivatkozott beszédemet követően jelképesen egy hidegvágót adtam át Tóbiás József pártelnöknek, kérve: bontsuk együtt, közösen az orbáni vasfüggönyt. Úgy látszik, mára nemcsak jelképesen jött el az ideje a hidegvágónak.

A kormányzati ideológusok, a fizetett gondolkodók, írnokok és a narancsos trollhadsereg tagjai ismét csak hazaárulást kiáltanak, zsigeri ösztönösséggel fogalmaznak a migrációról és az azzal kapcsolatos álláspontokról. Pontosan úgy, ahogyan az aljas szándékból írt konzultációs kérdőíven. A célközönség megtaláltatott. Pedig ez a kérdés, ahogyan sok más sem egyszerűsíthető le fekete vagy fehér végletekre. Aki ezt teszi, annak fogalma sincs a világról és benne a mi helyünkről.
    
Legyen világos: mi, európai demokraták sem gondoljuk, hogy Európa befogadó- és teherbíró képessége végtelen. Mi sem gondoljuk, hogy a felduzzadt migrációs hullámot intézkedések nélkül lehet hagyni. De mi, felelősen gondolkodó európaiak, biztosan tudjuk: a bevándorlás nem zsigeri kérdés, nem lehet rá leegyszerűsített, primitív válaszokat adni. Orbán legutóbb kikérte magának, hogy az Európai Parlament liberális frakcióvezetője párhuzamot vont az ’56-ban nyugatra menekülők és a most Európa felé igyekvők között. De azt már helyénvalónak tartja – mi több, követői és trolljai hívőn azonosulnak is vele –, hogy az életüket féltő menekültek jobb esetben a nyugati világ javait ingyen felélni akaró élősködők, rosszabb esetben a határokon belülre kerülni akaró terroristák. Ez primitív, zsigeri idegengyűlölet. Láttunk már ilyet. És ismerjük a végét.

Hogy Európának választ kell adnia a problémára? Igen, mihamarabb. Hogy nem lehet végtelenszám és feltétel nélkül befogadni a százezreket? Bizonyosan így van. Hogy megfelelő válasz az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer? Nem feltétlenül, de kezdetnek jó viszonyulási pont. Hogy egy négyméteres drótkerítés – legalább Magyarország vonatkozásában – megoldja a problémát? Épp ellenkezőleg, gellert ad neki. Az európai projekt legnagyobb vívmánya a határnélküliség, a szabad mozgás lehetősége. Aki szögesdrótokat emel bármelyik oldalon és bármilyen pitiáner politikai haszonszerzésből, az egyszerűen nem érti Európát. Annak más céljai vannak. Ahogy képviselőtársam, Jávor Benedek fogalmazott találóan a közösségi oldalon: „a kerítések először arra vannak, hogy kint tartsák az embereket; aztán arra, hogy bent”.

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő