MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2016. november 07. 18:22

Ideje szembenézni a valósággal - Országgyűlés

Habonyi látszatvilág, gyanús földértékesítés, menzareform, szakszervezetek, államadósság. Ülésezett a parlament.

Ideje szembenézni a valósággal

Tóth Bertalan azt mondta, "a habonyi látszatvilágon kívüli valóságban" a kilakoltatási moratórium márciusi megszűnése óta több mint kétezren vesztették el az otthonukat, a csökkenő világpiaci földgázárak ellenére idén sem lesz olcsóbb a fűtés, a tankötelezettségi korhatár csökkentése miatt 43 ezer gyerek esett ki a köznevelésből, az ország versenyképessége visszaesett.

Ideje szembenézni a valósággal - hangoztatta, hozzátéve: véget kell vetni a látszatkormányzásnak és a korrupciónak; az MSZP olyan országot akar, ahol a fizetésből tisztességesen meg lehet élni, illetve ahol a véleménye miatt senkit sem ér támadás.

Gyanús földértékesítés Nagyesztergáron

Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy 2016 januárjában büntető feljelentést tett egy gyanús, nagyesztergári földértékesítés miatt, amely szerinte milliós kárt okozott az államnak. A képviselő azt kérdezte a belügyi államtitkártól, hogy hajlandó-e végre kiadni számára a nyomozás során készített szakértői véleményt.

"Kit védenek és miért titkolóznak?" - kérdezte Gőgős Zoltán.

Változik a menzareform?

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy egy éve lépett életbe a menzareform, s a sótlan, íztelen ételek ennek köszönhetőek a közétkeztetésben.

Támogatják, hogy a szabályozás során nagyobb figyelemmel legyenek a különböző korú gyerekek tápanyag bevitelére, de a rendelet elhibázott volt a kivitelezés tekintetében. Sok szülő panaszkodott arra, hogy a gyerekek éhesen mentek haza az iskolából.

Eddig 103 konyha kapott elégtelen minősítést - mondta, s azt kérdezte: változik-e a reform, meghallják a kritikákat, miért kellett egy évet várni arra, hogy belássák, valamit tenni kell.

Miért nem tárgyalnak a szakszervezetekkel?

Gúr Nándor kifogásolta az adóemeléseket és új adók bevezetését, a többi közt a minimálbér terheinek növekedését. Közölte: nettó százezer forint körüli lenne a minimálbér összege, ha annak terheihez nem nyúlt volna a kabinet. Miért verik át a munkavállalókat? Miért csak a járulékcsökkentéssel akarnak nekik forrást adni? Miért nem tárgyalnak érdemben a szakszervezetekkel? - sorolta kérdéseit.

Meddig trükköznek még az államadóssággal?

Burány Sándor azt mondta, hogy az Eurostat októberi közleménye szerint magasabb az államadósság a kormány és a KSH által bevallottnál, ugyanis abba az Exmibank adóssága is beleszámít. A politikus azt is gyanúsnak nevezte, hogy eközben a Magyar Nemzeti Bank közvetlenül finanszírozza a költségvetést. A képviselő azt kérdezte, hogy mikor hagyják abba a számokkal való trükközést és mikor fejezik be a költségvetés szabálytalan finanszírozását.

Most lenne itt az idő, nem?

Mire számíthatunk?

Utasítottak-e ki Magyarországról diplomáciai fedésben dolgozó orosz katonai hírszerző munkatársat?