Külföld | Barack Obama női esélyegyenlőség
2013. január 22. 08:44

Ideje tettekre váltani a győzelmet

"Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) gratulál Barack Obama amerikai elnöknek beiktatása alkalmából, ugyanakkor arra is emlékeztetni szeretnénk, hogy a választási kampányban és a győzelemben egyaránt nagy szerepük volt a nőknek."

"Most eljött az ideje, hogy a győzelmet Obama elnök tettekre váltsa” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az ESZP Nőszervezetének (PES Women) elnöke Washingtonban, ahol részt vett az Egyesült Államok 44. elnökének második beiktatásán.
 
Az Egyesült Államokban tett hivatalos látogatásán Gurmai Zita köszönetet mondott Obama elnök társadalmi értékek és alapjogok iránti elkötelezettségéért. Ugyanakkor megjegyezte, hogy további erőfeszítésekre van szükség a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása érdekében.


 
„Rövidlátásra vallana nem elismerni a női szavazatok szerepét a választási győzelemben. Obama győzelme jelentős részben szociáldemokrata programjának, az esélyegyenlőség és a női önrendelkezési jog támogatásának, valamint a jobb közszolgáltatások ígéretének köszönhető. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a választást a nők nyerték meg Obamának” – hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy most gondoskodni kell ezek gyakorlati megvalósításáról is.

Szergej Sztanisev, az ESZP elnöke elmondta: „a beiktatás újabb négy évnyi reményt ad mindannyiunknak. Bízom benne, hogy Obama elnök második ciklusa komoly progresszív előrelépést jelent majd a világ számára. Kezdeményezései éles ellentétben állnak a konzervatívok megszorítás alapú gazdaságpolitikájával, amely Európában lerombolta a növekedést és a munkahely-teremtést. Az ESZP szorosan együtt fog működni a progresszív erőkkel az Atlanti-óceán mindkét partján, hogy a válságból erősebben és egységesebben kerüljünk ki.”