mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2024. március 04. 14:17

Ideje tisztázni az SMA-szűrést körülvevő kérdéseket

Az SMA-szűrés ingyenességéről tett fel kérdést Szabó Sándor, ugyanis az tavaly év végével megszűnt, ezt követően pedig egymásnak ellentmondó hírek érkeztek, az egészségügyi intézmények ugyanis nem kaptak megfelelő tájékoztatást a kormánytól a vizsgálatok díjmentességéről. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint ideje tisztázni a kérdést.

Tavaly év végén látott napvilágot a hír, miszerint az ingyenes SMA-szűrés megszűnik 2023- december 31-ével, hiszen a kutatási program azon szakasza befejeződik, mely keretén belül az ingyenes szűrés megvalósítható. Az ügyben Szabó Sándor korábban írásbeli kérdések formájában is érdeklődött, akkor azt a választ kapta, hogy a kutatási programot elemezni fogják, majd szakmapolitikai döntést hoznak.

A kormány ezt követően – kivételesen - meghallgatta az emberek szavát és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, folytatódik az ingyenes SMA-szűrés, a korábbi körülmények között. A bejelentést követően azonban több kismama is jelezte a problémát, az ingyenes szűrést megtagadták az intézmények, hiszen azok nem kaptak tájékoztatást a kormány részéről.

Szabó Sándor elmondta, a kormány az egészségügyi intézmények tájékozatlanságára próbálta kenni a felelősséget, azonban az érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetve kiderült, gyakorlatilag semmilyen egyeztetés nem történt az SMA-szűrés kapcsán a kórházak és a kormány között.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint ideje egyértelművé tenni a kérdést, valóban ingyenes-e a szűrés, amennyiben pedig igen, akkor mikortól, valamint, visszamenőlegesen is igényelhető-e.