mszp.hu | Belföld
2024. február 06. 12:43

Ideje véget vetni a fideszes lapításnak!

Ideje véget vetni a fideszes lapításnak!
Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki segédkezett főnöke pedofil ügyeinek eltussolásában. Az elnöki kegyelmet Varga Judit igazságügyi miniszterként ellenjegyezte, az MSZP kezdeményezi Novák Katalint tisztségének megfosztásától, valamint felszólította a Fideszt, vegye le az EP-lista éléről Varga Juditot. Dr. Tóth Bertalan keddi sajtótájékoztatóján fejtette ki, miért alaptörvény-ellenes Novák Katalin és Varga Judit tevékenysége.

Három napja nincs válasz arra a kérdésre, hogy kaphatott köztársasági elnöki kegyelmet egy olyan ember, aki pedofil bűncselekmények eltitkolásában segédkezett. A kormány három napja nem ad választ arra sem, Varga Judit igazságügyi miniszterként miért adta hozzájárulást az elnöki kegyelemhez. Ilyen szintű, megdöbbentő, a gyermekek elleni bűncselekmények alól felmentő cselekmény példátlan Magyarországon, de Európában is. Aki egy ilyen eljárásban bármilyen módon közreműködik, felelőséggel tartozik. Így Novák Katalinnak és Varga Juditnak is felelőssége van, valamint az egész Orbán-kormánynak is, hiszen az ellenjegyzés megtörténtével a kormány vállalja a politikai felelősséget a köztársasági elnök aktusáért az Országgyűlés előtt. Dr. Tóth Bertalan rámutatott, a Fidesznek is felelőssége van, hiszen Varga Judit személyében egy olyan embert akarnak az Európai Parlamentbe küldeni, aki szerint egy pedofil bűntársát kegyelemben lehet részesíteni.

„Mindenki számára szeretném egyértelművé tenni: nem volt kötelező a kegyelmi kérvényt elfogadni, nem volt kötelező a kegyelmi döntést ellenjegyezni” – emelte ki az MSZP frakcióvezetője. Az Alkotmánybíróság ugyanis 2007-ben határozatban rögzítette, az igazságügyért felelős miniszter sem kötelezhető arra, hogy a köztársasági elnök kegyelméről szóló határozatát automatikusan ellenjegyezze. Őt döntési jog illeti meg az ellenjegyzés vagy annak megtagadása kérdésében.

Varga Judit mindezek ellenére az ellenjegyzés mellett döntött. Az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök döntése morálisan elfogadhatatlan, azzal rombolják a magyarországi gyermekek biztonságát és növelik a szexuális bűncselekmények áldozatává válásának esélyét. Döntésükkel pedig csökkentik a szexuális bűncselekmények felderítésének hatékonyságát is, hiszen ki akarna feljelentést tenni zaklatója ellen, ha az elkövető a későbbiekben bármikor elnöki kegyelemben részesülhet, és bosszút állhat áldozatán.

Dr. Tóth Bertalan kiemelte, Novák Katalin és Varga Judit tette nem csak morálisan elfogadhatatlan, hanem jogellenes is. Ugyanis az Alaptörvény számos rendelkezése védi a gyermekeket, a méltóságukat, valamint a gyermekek egészséges fejlődésének alkotmányos védelméről is rendelkezik. Ennek természetesen része az is, hogy a gyermekek ne eshessenek szexuális kizsákmányolás áldozatául.

Az államnak intézményvédelmi kötelezettsége van arra, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek, ne váljanak bántalmazottá és áldozatokká. Mindez pedig fokozottan igaz azon gyermekekre, akik az állam védelmén túl, másra nem számíthatnak.  „Éppen ezért az Alaptörvény tételes rendelkezéseivel ellentétes egy ilyen személynek nyújtott kegyelem, amely aláássa az állam intézményvédelmi kötelezettségét és szembemegy az Alaptörvény tételes rendelkezéseivel” – összegezte dr. Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezetője kiemelte, az állam intézményvédelmi kötelezettsége nem tud érvényesülni akkor, ha pedofil bűncselekmények elkövetéséhez kapcsolódó személyek elnöki kegyelemben részesülnek. A bicskei igazgatóhelyettes esetében ez pedig fokozottan igaz, hiszen a kegyelem okán ismét foglalkozhat gyermekekkel és még büntetett előéletű sem lesz. Az állam kötelessége pedig azért sem tud érvényesülni, mert a bántalmazott gyermekek így nem bízhatnak abban, hogy bántalmazójuk nem tér vissza később bosszút állni.

Az Alaptörvény szellemiségét is alapvetően sérti és szembemegy annak céljával Novák Katalin elnöki kegyelme és a Fidesz-kormány döntése. Az alkotmányozó ugyanis nem csak az Alaptörvény eredeti szövegébe emelte be a gyermekek védelmének fontosságát, hanem annak kilencedik módosításával a védelmet ismét megerősítette.

„Erre való tekintettel a köztársasági elnök és Varga Judit kegyelmi tevékenysége visszaélésszerű, amely szándékosan, alapvető felfogásában sérti Magyarország Alaptörvényét. Erre tekintettel Novák Katalin tisztségtől való megfosztása indokolt, Varga Juditot pedig vissza kell hívni a Fidesz EP-listájának éléről. Ideje véget vetni a fideszes lapításnak” – zárta sajtótájékoztatóját dr. Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok