mszp.hu | Belföld
2022. május 25. 09:23

Ideje volt már, Miniszterelnök Úr! De ne álljon meg félúton, ez így még kevés lesz!

A miniszterelnök bejelentette, hogy a bankokra, biztosítókra a „nagy” kiskereskedelmi láncokra, az energiatermelő cégekre, a távközlési szektorra, valamint a légitársaságokra extraprofit adót vet ki idén és jövőre.

Helyes. Évek óta hordják ki a multicégek az alacsony bérek miatti extraprofitot, a bankok tulajdonosai a Fidesz-kormánynak köszönhetően százmilliárdokat tettek zsebre az elmúlt években, Európa egyik legalacsonyabb adókulcsával adózva. Épp itt volt az ideje hogy kivegyék a részüket a közös terhek viseléséből.

Ez azonban még kevés lesz! Elvárjuk hogy a NER oligarchái se maradjanak ki az extraprofit után adóztatásból. Mészáros, Garancsi, Szíjj és a többi haszonélvező is kivehetné a részét a közös terhek viseléséből!

Azt javasoljuk továbbá, hogy a bevételből az energiaárak és a honvédelem finanszírozása mellett a szakmunkás minimálbérig csökkentsék a fizetéseket terhelő adókat, hogy ki tudják fizetni az emberek a brutálisan megdrágult élelmiszereket, az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát vigyék le 5%-ra, a leginkább rászorulók részére pedig vezessék be az élelmiszerkupont.

Azt akarjuk, hogy azon gyermeket nevelő családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimum szintjét, az egyszülős családok, az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a súlyos fogyatékossággal élők, a szociális segélyből élő munkanélküliek, a hajléktalanok, a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzők kapjanak olyan, havonta 20 ezer forint értékű támogatást, amit csak alapvető élelmiszerekre lehet elkölteni!

Ha Romániában ezt meg tudják csinálni, akkor a folyton dicsekvő Fidesz-kormánynak sem okozhat nehézséget!

Folytatásként pedig elvárjuk, hogy:

• Garantálják a magyar emberek békéjét és megélhetési biztonságát, fékezzék meg az inflációt!

• Fejezzék be az Európai Unióval szemben indított háborút, teljesítsék a jogállamisági követekményeket, és tegyék elérhetővé az emberek számára a felzárkózáshoz szükséges uniós pénzeket!

• Magyarország szuverenitásának erősítéséről ne csak beszéljenek, hanem kezdjék meg az ország függetlenítését az orosz olajtól és gáztól. Például úgy, hogy átfogó lakossági energiahatékonysági programot indítanak a családi házak, panelek, társasházak szigetelésével!

Van teendő bőven, ne álljanak meg félúton!