mszp.hu | Belföld | idősek világnapja közlemény
2016. október 01. 12:15

Idősek Világnapjára - A ma és a holnap nyugdíjasait is átverte a Fidesz

Idősek Világnapjára - A ma és a holnap nyugdíjasait is átverte a Fidesz
6 év Fidesz-kormányzása a nyugdíjpolitikában sem azt hozta, amit 2010-ben a Fidesz ígért. Mit is ígértek? Egyrészt azt, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét, másrészt pedig hogy nem megvédik a magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításait.
Ehhez képest egyik első dolguk volt, hogy megszüntették a magánnyugdíj-rendszert, felszámolták a társadalombiztosítást és a nyugdíjrendszer biztonságát. Egész generációk biztonságos öregkorát lopták el, amikor lenyúlták és elköltötték hárommillió ember 3000 milliárd forint megtakarításait.
 
Megszüntették a svájci indexálást, az értékmegőrzés így ma egészen megalázó, 1% alatti nyugdíjemeléseket jelent. De megszüntették a korhatár előtti nyugdíjakat is, amivel több százezer embert fosztottak meg jogos juttatásuktól. Amellett, hogy további ellátásokat vettek el, a megmaradókat is csökkentették. Elvették például a szolgálati nyugdíjakat és brutálisan visszavágták a rokkantak pénzbeli ellátását.
 
Vissza kell adni a nyugdíjjogosultságát mindazoknak, akiktől indokolatlanul elvette a Fidesz, valóban garantálni kell a nyugdíjak értékállóságát, a minimálnyugdíjat legalább 50 ezer forintra kell emelni, és ahogy a minap már a kormány államtitkára is beismerte, az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, ezért meg kell erősíteni az önkéntes pillért.

Kapcsolódó párttagok