Ifjúsági garanciát a hátrányos helyzetűeknek is!

Az ifjúsági garancia ne csak a viszonylag jó érvényesülési lehetőségekkel bíró fiataloknak nyújtson segítséget az álláshoz jutásban, hanem azoknak is, akiket társadalmi kirekesztés és szegénység fenyeget - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az ifjúsági garancia végrehajtásáról szóló szerdai parlamenti vitában.

"Örömmel látjuk, hogy a tagállamok jelentős része komolyan vette a feladatát, és elkészítette az ifjúsági garanciaprogram nemzeti végrehajtási tervét" - mondta felszólalásában a képviselő.
 
"Nyomatékosan kérjük a tagállamokat, hogy az ifjúsági garanciaprogrammal ne csupán a viszonylag jó érvényesülési helyzetben lévő fiataloknak nyújtsanak lehetőséget, hanem azoknak is, akiket a társadalmi kirekesztés és a szegénység fenyeget" - hangsúlyozta Göncz Kinga.
 
Hozzátette: Az ifjúsági garanciát fontos összhangba hozni az Európai Szociális Alapból támogatható egyéb programokkal, amelyek a megelőzést szolgálják. A tagállamok olyan programokat is finanszírozzanak az oktatás és képzés területén, amelyek segítségével megelőzhető a korai iskolaelhagyás. Támogassák a korai fejlesztési és oktatási programokat, valamint a nem formális oktatási és tanulási módszereket. Tegyék hozzáférhetővé a felsőoktatást a hátrányos helyzetű fiatalok számára, és ügyeljenek arra, hogy az oktatás és képzés összhangban legyen a munkaerő piaci elhelyezkedési lehetőségekkel, átjárhatóvá váljon a munka és az oktatás területe - hívta fel a figyelmet felszólalásában Göncz Kinga.
 
A képviselő felkérte a Bizottságot, hogy továbbra is szigorúan ellenőrizze az ifjúsági garanciaprogram tagállamokban való végrehajtását, és segítse a jó gyakorlatok kicserélését.