mszp.hu | Belföld
2024. május 10. 11:03

Igazi baloldali értékeket képviselve indul a polgármesterségért Szili-Darók Ildikó

Igazi baloldali értékeket képviselve indul a polgármesterségért Szili-Darók Ildikó
Józsefvárosban a Magyar Szocialista Párt Szili-Darók Ildikót indítja polgármesterjelöltként, ugyanis a kerület jelenlegi vezetőjével zátonyra futottak a tárgyalások, nem tudtak megegyezni a felek. A jelenleg alpolgármesterként dolgozó szocialista politikus csütörtökön az ATV Voks című műsorának volt a vendége. Szili-Darók Ildikó beszélt a pártja és Pikó András polgármester közti nézeteltérésekről, a 8. kerület legfontosabb ügyeiről, valamint polgármesteri elképzeléseiről is.

Budapest 8. kerületében az MSZP Szili-Darók Ildikót indítja polgármesterjelöltként. A műsorban elmondta, soha nem gondolta volna, hogy elindul, még a múlt héten is az összefogás mellett kampányolt, csakúgy, mint 2019-ben, amikor szintén az MSZP volt az a párt, amely az összefogást kezdeményezte és eredményesen meg is valósította. Két hónappal ezelőtt Pikó András pálfordulás-szerűen egyetlen MSZP-s képviselőt nevezett meg, akivel együtt kíván dolgozni és három olyan személyt, akivel nem szeretne a jövőben együttműködni. „Innentől az MSZP-nek, mint pártnak nem volt nagyon más választása. Mi párt vagyunk, nem egy baráti társaság, tehát azt képviseltük, hogy akkor el kell indulnunk ellene” – mondta el a szocialista jelölt. Hozzátette, pártjával az utolsó pillanatig kivárt, hátha eredményre jutnak a Pikó Andrással folytatott tárgyalások. A szocialista párt országos elnöksége is leült a józsefvárosi polgármesterrel, azonban nem sikerült megegyezni. A jelen helyzetbe tehát belekényszerült a párt, most már viszont egyértelmű a cél.

Szili-Darók Ildikó szerint a fideszes jelölt Sára Botondnak és Pikó Andrásnak is megvan a szavazóbázisa, ő az MSZP jelöltjeként egy középutat képvisel, egy olyan baloldali alternatívát, amely értékek mentén, valódi baloldali politikát közvetít. Indulásával nem veszélyezteti Pikó András szavazatait, hiszen, aki nem Pikót szeretné polgármesternek, hanem baloldali kerületvezetést szeretne, az megtalálja számításait az MSZP jelöltjében.

Az MSZP döntése mögött pedig nem sértődöttség áll, hiszen ez nem egy emberi viszonyról szól, hanem tisztán politikai kérdés. A párt képviselői tudomásul vették, hogy a jelenlegi polgármester nem szeretne velük dolgozni, így keresték a lehetőséget arra, hogy miképp tudnak mégis a kerületért dolgozni.

Pikó András egy olyan megbeszélésen jelentette be elképzelését, hogy nem szeretne a három szocialista képviselővel dolgozni, ahol jelen volt a kerület összes baloldali pártja. Szili-Darók Ildikó szerint ez a stílus és mód egy baráti társaságban elfogadható, a politikában azonban nem. Az elmúlt öt évben pedig közösen és sikeresen vezették a kerületet az MSZP-s képviselők és a polgármester. Hosszú időn keresztül „azonos pályán” folyt a szocialista képviselők és a polgármester politikája, egy idő után azonban nem jutottak információkhoz, úgy pedig nehezen lehet tenni az emberekért és értük politizálni, ha egyszerűen elzárják az illetékeseket a releváns információktól.

Az első „külön szavazás” akkor történt, amikor az egészségügyi szolgálat vezetője leváltásának ügyében döntöttek, majd a közétkeztetés ügyében is markánsan eltérő véleményen voltak az MSZP képviselői. A Diószegi projekt kapcsán szintén más állásponton voltak a szocialisták, azt gondolták, nem egyből az utcára kell menni, hanem tárgyalóasztalhoz kell ülni. Ezt Szili-Darók Ildikó fórumokon is tisztázta, szerinte ugyanis egy önkormányzatnak együtt kell működnie, beszélnie kell, végső soron pedig rá kell kényszeríteni a tárgyalásra a kormányt. Egy kerületnek ugyanis meg kell ismerni a kormány pontos véleményét, ambícióit, és a mozgásteret, majd ezt követően dönteni a továbbiakról.

Szili-Darók Ildikó eddig alpolgármesterként tevékenykedett, a szociális ügyek voltak az elsődleges feladatai, emellett az egészségüggyel, a bűnmegelőzés áldozatvédelmi részével foglalkozott, valamint a civil- és egyházügyek tartoztak a portfóliójába. Az elmúlt majd’ öt évben az MSZP és ő is sokat tett a kerületért, érdemes kiemelni, hogy az elmúlt ciklusban két világválság is megrázta az országot, így a 8. kerületet is. A koronavírus járvány ideje alatt védekezési protokollt dolgoztak ki, ételhez juttatták a rászorulókat, valamint védőeszközöket szereztek be. Mindebben rendkívül aktív szerepet vállaltak a szocialisták.

A lakhatási szegénység kérdésében rengeteg pozitív változtatást  sikerült véghezvinni, ezen az úton tovább kell haladni, a köztisztaság és a drogfüggők problémáinak megoldásán még tovább kell dolgozni, valamint az utcák negatív képén is változtatni kell. Szili-Darók Ildikó rámutatott, az általános szegénység ügyében komoly előrelépést jelentett a szociális rendelet, az ebből levonható tanulságok mentén tovább kell dolgozni, valamint szélesíteni kell a segítséget és még inkább  fókuszba kell állítani a rászorulókat. Az MSZP polgármesterjelöltje a tárgyalások módját nevezte meg egyetlen olyan dologként, melyen gyökeresen változtatna a jelenlegi vezetéshez képest.