mszp.hu | Belföld | Fogyasztóvédelem
2023. március 23. 12:04

Varga László: Igazi baloldali javaslatok a rezsiválság leküzdésére

Varga László: Igazi baloldali javaslatok a rezsiválság leküzdésére
A brutális infláció mindenkit érint, a kormány pedig ezt magán kívül álló indokokra próbálja fogni. Az áremelkedések valódi oka a kormányzat elhibázott gazdaságpolitikája és a rekord mértékű adók, amit orbáni inflációnak is nevezhetünk – mondta el Varga László, az MSZP elnökhelyettese csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az élelmiszerár-emelkedést a kormány állításával szemben nem a háború vagy az uniós szankciók okozzák, hanem a magas energiaárak és a rekordmagas adók. A 27 százalékos ÁFA mellett a 4,1 százalékos különadót is ki kell fizetni a magyaroknak, így a drágulást nyugodtan nevezhetjük orbáni inflációnak is.

Az MSZP szerint nullára kell csökkenteni az alapélelmiszerek ÁFÁ-ját, el kell törölni a kiskereskedelmi különadót, az árak csökkenését hatóságilag kell ellenőrizni, a kiesett bevételért pedig kárpótlást kell kapnia a kisboltoknak és termelőknek. Az MSZP Élelmiszerár-STOP programja valós segítséget nyújt a magyaroknak.

Az MSZP szerint nem akkumulátorgyárak kellenek, hanem magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyek, és nem vendégmunkásokat kell alkalmazni, hanem az elvándorolt magyarokat hazacsábítani.

Az elmúlt 13 év hibás döntései most érződnek igazán. Ilyen az energetikai korszerűsítés elmaradása, a panelprogram leállítása és a megújuló energia használatának ellehetetlenítése. Az országnak igazi baloldali politikára van szüksége, az MSZP javaslatai pedig ilyenek, mindenkinek segítséget nyújtanak.

Kapcsolódó párttagok