mszp.hu | Külföld
2023. augusztus 24. 14:22

Igazságos békére van szükség az orosz-ukrán háborúban

Igazságos békére van szükség az orosz-ukrán háborúban
Az orosz-ukrán háború lehetséges lezárásáról, valamint a jövő diplomáciai kapcsolatairól is beszélt Andor László, az MSZP elnökségi tagja, korábbi uniós biztos a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Elmondta, fontos lenne, hogy az unió olyan megoldást találjon a háború után, mellyel el tudják érni, hogy Oroszország lemond a későbbiekben a fegyveres konfliktusokról, mint érdekérvényesítési eszköz.

Az európai állampolgárok sok esetben az Európai Uniótól várják el, hogy megoldja az orosz-ukrán háború okozta nehézségeket, teremtsen ott békét. Andor László szerint vagy igazságos kimenetele lesz a háborúnak vagy béke lesz. Nem szabad az igazságosságot szembe állítani a békével, a béke lehet igazságos is, hiszen, ha ez nem így lenne, akkor gyakorlatilag végtelenített háborúval kellene kalkulálni, ami akár 40-50 évig is elhúzodhatna. Az MSZP elnökségi tagja szerint ezzel a gondolattal nagyon nehéz megbarátkozni, így minél inkább törekedni kellene a békére.

A szocialista politikus szerint a köztársasági elnök kompenzálni próbálja jelenleg a kormányzat elmúlt másfél évnyi oroszbarát propagandáját. Novák Katalin feladata jelenleg a nemzetközi kapcsolatok és megítélés helyrehozatala. Andor László a háború kapcsán elmondta, legalább három kérdésben van Oroszország és Ukrajna között kommunikáció, ezek a nukleáris biztonság kérdése, a gabona megállapodás és a hadifogoly cserék. A hadban álló feleket tehát arra kellene ösztönözni, hogy a témák szélesebb körében folytassanak tárgyalásokat egymással.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a „nyugat” nem ad olyan fegyvereket Ukrajnának, mellyel ki tudnák űzni az oroszokat az országból. Ugyan pár havonta kiderül, hogy páncélozott harcijárműveket, bombákat vagy vadászgépeket küldenek Ukrajnába, ezek azonban egyértelműen nem elegek a háború befejezéséhez. Így tehát vagy a nyugatnak kell „felturbóznia” a fegyverszállítmányt vagy orosz politikának kellene összeomlani vagy az ukránoknak kellene kompromisszumokat kötni ahhoz, hogy lezáruljon a háború.

Az európai közvélemény valamennyire megosztott, az európai érdek azonban jól példázható a 2014-es törekvésekkel, ahol a békét szerették volna hosszútávon fenntartani. Ez látszólag nem sikerült, ennek okait pedig meg kell keresni. Az EU-nak arra kell megtalálni a választ, hogy hogyan lehet az évtizedes háborút megelőzni, valamint, hogy a háború lezárultát követően hogyan tudják bevonni az unióba Ukrajnát.

Az uniónak a jövőben komoly feladata lesz, hogy az oroszokat elriasszák egy esetleges újabb háború kirobbantásától, valamint olyan diplomáciai kapcsolatokat kell fenntartani, melyeken keresztül békés körülmények között lehet fenntartani az orosz-EU kapcsolatot. Ez utóbbi azonban valószínűleg már csak egy Putyin utáni időben jöhet el.

A kormányzati propaganda szerint az ellenzék háborúpárti, Andor László szerint nem vetheti egy olyan kormány mások szemére azt, hogy a háború támogatói lennének, amely mindenben az orosz propagandát visszhangozta és ültette át.

Kapcsolódó párttagok