Igazságos elbírálást az új tagállami diplomatáknak!

"Az új tagállami diplomatákat hátrányosan kezeli az Unió. Hiába történt elmozdulás a tagállami egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében az Európai Külügyi Szolgálatnál, nagyon távol vagyunk a méltányos és arányos képviselettől." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén ma lezajlott, az Európai Külügyi Szolgálat személyzeti politikájának felülvizsgálásáról szóló vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában. "Mivel az új tagállamok számos szempontból hátrányból indulnak a kiválasztási folyamat terén, nem várhattuk el azt, hogy egyik napról a másikra létrejöjjön az egyensúly. Az azonban fontos lenne, hogy az Európai Külügyi Szolgálat legalább törekedjen erre." - mondta a szocialista delegációvezető.

A szocialista delegációvezető kitért az Orbán-kormány által ellehetetlenített diplomaták problémájára is. "A tagállami kormányok részéről korlátozni kell a kiválasztási folyamatba történő beavatkozási kísérleteket. Az elmúlt hónapokban sajnos tudomásomra jutott több olyan sajnálatos eset is, ahol Magyarországon politikai okokból menesztett diplomatákat a tagállami támogatás hiányában kizártak a felvételi eljárásból. Ez azt mutatja, hogy az uniós szabályozás egyértelműen rossz! Elfogadhatatlan, hogy az eljárási rend jelenleg lehetővé teszi hogy bármely tagállami kormány politikai okokból megakadályozhassa kiváló diplomaták felvételét a Külügyi Szolgálatba!" - húzta alá Tabajdi Csaba.
 
Tabajdi Csaba aláhúzta: a Külügyi Szolgálatot több mint két évvel annak felállítása után sem érezheti magáénak igazságos mértékben minden tagállam. Az új tagállamokból érkező személyzet aránya továbbra is jóval kisebb a 15 régi tagállamból származó személyzetnél. A 12 "új tagállamból" származó diplomaták aránya nem éri el a 17%-ot sem az EKSZ adminisztrátorai között, miközben lakosságarányuk meghaladja a 20%-ot. Sőt, az új tagállami alkalmazottak többsége a küldöttségvezetői szint alatt van. "Felszólítom Catherine Ashton Főképviselő Asszonyt, hogy minél előbb teremtsen valódi egyensúlyt a Szolgálat felső szintjein. Tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az új tagállamok alacsonyabb rangú diplomatái is egyenlő esélyekkel induljanak az EKSZ kiválasztási folyamataiban, annak érdekében, hogy később a szolgálaton belül léphessenek elő magasabb pozícióba." - mondta Tabajdi.