MTI/mszp.hu | Belföld | országgyűlés
2017. október 16. 19:22

Igazságos Magyarországot! - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Igazságos Magyarországot!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából arról beszélt, hogy a Fideszt nem érdekli ez a téma, a miniszterelnök ehelyett "inkább küzd a saját kitalált démonaival: Brüsszellel, Sorossal, nihilistákkal, kommunistákkal, alpinistákkal, biciklistákkal, erőspistákkal".

Hangsúlyozta: biztos megélhetésre és igazságos Magyarországra van szükség, ezért a kormánynak 2018-ben mennie kell.

Miért mondott le a kormány a gondozásra szoruló idős emberekről?

Szabó Sándor szerint a kormány lemondott a gondozásra szoruló idős emberekről. Kifogásolta, hogy szigorították a házi segítségnyújtáshoz való hozzáférést, ma már az idősotthonokba is nagyon nehéz bekerülni, aki pedig bejut, attól nagyon sok pénzt kérnek el. Bírálta továbbá a szülőtartás intézményét.

Azt is mondta, hogy ha megfelelően működne a szociális és egészségügyi alapellátás, sokak halála megelőzhető lenne.

Csökkent a közgyógyellátásra fordított összeg

Korózs Lajos azt mondta, hogy a kormány az elmúlt években mintegy húsz százalékkal csökkentette a közgyógyellátás támogatását. Ez az összeg azért is csökkenhetett, mert a kabinet korábban több ellátási formát is megszüntetett - jelentette ki.

A kormány jövőre is csak annyit tesz, hogy öt százalékkal emelik meg a támogatás jövedelemküszöbét - folytatta a képviselő. Eközben az ápolási díj ugyan kis mértékben emelkedett, de közel sem jár ahhoz az összeghez, ami megilletné az ápolásban résztvevőket - bírált Korózs Lajos.

A megyei jogú városok fejlesztéséről

Varga László a megyei jogú városok fejlesztése programmal összefüggésben a miskolci fejlesztésekről érdeklődött. Felidézte Orbán Viktor kormányfő városban tett 2,5 évvel ezelőtti látogatását és kiemelte: az akkori bejelentések szerint megépül a Miskolc-Kassa autópálya.

A fejlesztések tartalmazzák az okos város programot, a térfigyelő kamerák számának 500-ra emelését, az ipari területek fejlesztését, kutatás-fejlesztési központot, turisztikai beruházásokat. Megjegyezte: a fejlesztések ügyében azonban nem nagyon történt semmi. Azt kérdezte: mikorra várható előrelépés?

Több diagnosztikai vizsgálatra van szükség

Szakács László azt tette szóvá, hogy az adminisztráció megváltoztatása miatt megnőttek a PET-CT várólistái és a társadalombiztosítás sem finanszíroz elég vizsgálatot. Mint mondta, évente 80 ezer embernek lenne szüksége ilyen rákdiagnosztikai vizsgálatra, azonban csak 30-31 ezerre van forrás, és csak 10-11 ezer valósul meg.

Ha több pénzt biztosítana a kormány, akkor sem jó a jogi környezet - összegzett, változtatásokat sürgetve.

Van-e megrendelés bizonyos ügyek eltussolására?

Legény Zsolt azt kérdezte, van-e megrendelés a Fidesztől illetve a kormánytól arra, hogy az ügyészség eltussoljon bizonyos büntetőügyeket?

A politikus azt mondta, hogy míg például Czeglédy Csaba ügyét a "kormánytól nem független oldalakon" szinte élőben lehet követni, addig a fideszes érintettségű ügyekről semmi sem szivárog ki. Ez csak a Fidesznek és a "Fideszt kiszolgáló ügyészségnek" az érdeke - tette hozzá.

Miért nem lépnek végre?

Varga László azonnali kérdése.